Китай готви валутна реформа

Китай е започнал подготовката за реформирането на националната валутна политика, което ще позволи повишаване на курса на юана. по този начин ще намали търговските излишъци на Китай и ще съдейства за ребалансирането на световната икономика.

Пекин е предприел действия само няколко дни, след като министерството на финансите на САЩ отложи решението си дали да признае КНР за “валутен манипулатор“, пише “Файненшъл Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Ба Шусон, един от най-високопоставените държавни икономисти в КНР, заяви пред журналисти, че Пекин може да разшири валутния коридор на юана за ежедневната търговия и да разреши постепенното укрепване на курса на националната валута.

Ба Шусон е заместник-генерален директор на Института за финансови изследвания към Центъра за изследване на развитието – аналитична организация на китайското правителство. Сроковете за реализирането на подобни стъпки ще зависят от темповете на възстановяване на икономиката в Китай и САЩ, смята експертът.

Китайският премиер Вън Цзябао и други държавни чиновници през последните месеци многократно повтаряха, че курсът на юана не е занижен и КНР няма да се подаде на външен натиск, насочен към промяната на валутната му политика. Но сега изявленията на официалните лица станаха по-сдържани, а в кулоарите китайските дипломати и правителствени представители говорят, че предложението за реформирането на валутната политика вече е изпратено за обсъждане в Държавния съвет.

FT отбелязва, че след дългите месеци напрегнати отношения и Китай, и САЩ са направили своеобразни стъпки към помирение: САЩ са отсрочили внасянето на решение за обявяване на КНР за “валутен манипулатор“, а Пекин се е решил да сътрудничи с Вашингтон по въпросите на ядрената сигурност и Иран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *