Китай изкупува западни компании

Апетитът на Китай към чуждестранни компании достигна рекордни нива. От Щатите, през Великобритания и Германия до Австралия, китайският бизнес и често държавни дружества пазаруват на килограм енергийни компании, атомни централи и фирми в сферата на новите технологии.

 

Китайската експанзия все повече притеснява западните държави, като те смятат, че в бъдеще тя може да се превърне в сериозна заплаха.

“Има висок риск за националната сигурност, когато говорим за тези мащабни китайски покупки”, коментира Ке Генг от юридическата фирма O’Melveny & Myers, цитиран от CNN Money. “Няма как да нямат връзка с международната политическа обстановка”, смята той.

Някои вече си дават сметка за нарастващата опасност. Миналата седмица властите в Австралия отхвърлиха предложението на китайска компания да придобие един от водещите доставчици на електроенергия в страната. Като причина за решението си те посочиха, че сделката представлява заплаха за националната сигурност.

Само няколко седмици преди това британското правителство обяви изненадващо, че китайско държавно дружество ще участва в изграждането на нова ядрена централа за 24 милиарда долара, информита dnesplus.bg.
Тогава се появиха редица противници на тази идея. Дори един от съветниците на новия премиер Тереза Мей предупреди, че по този начин се “дава на враждебна държава достъп до инфраструктура от национално значение”.

Реакциите от страна на Пекин не закъсняха, като правителството там обвини Австралия в протекционизъм и предупреди Великобритания, че може да се откаже от сделката за атомната централа.

На пазара в САЩ също някои от големите сделки на китайски компании бяха изправени пред сериозни препятствия. Комитетът за чуждестранни инвестиции в Щатите стартира разследване на инвестицията от 3,8 милиарда долара на китайска фирма в технологичната компания Western Digital.

Същите мерки бяха предприети и по отношение на мегасделката между ChemChina и най-големият производител в агробизнеса Syngenta, която се изчислява на 42 милиарда долара.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *