Китай, Индия, Русия и дипломация на ваксините

агенция Киодо
Китай, Индия и Русия полагат все по-големи усилия за разрастване на своето влияние чрез доставянето на ваксини на развиващите се страни и страните със среден доход, докато развитите държави се мъчат да осигурят на своите граждани дози от произведените в САЩ и Европа ваксини. Китай дарява ваксини свое производство на 53 страни, които са ги поръчали, главно от Югоизточна Азия и Африка.

Недоверието към ваксините може да попречи на битката срещу срещу COVID-19 - NOVA

„През последните два дни четохме и слушахме много за китайски ваксини, изпратени в чужбина и приети радушно в много от развиващите се страни“, каза на 19 февруари на пресконференция говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин. „В някои съобщения на медии се казва, че ваксините са се превърнали в най-желаните от тези страни подаръци за Пролетния фестивал“, добави той, информира economynews.bg.
Първата държава, получила безплатни ваксини от Китай, беше Пакистан. Китай граничи с Индия, който е враг на Пакистан. На 1 февруари Пакистан е получил 500 хиляди дози от ваксината, разработена от китайската държавна корпорация „Национална фармацевтична група“, известна като „Синофарм“. Китай е обещал да дари 300 хиляди дози на Мианма, след като тази страна от Югоизточна Азия изрази отрано интерес да достави ваксини от Индия.
Източноевропейските страни, които са развили добри отношения с Китай чрез неговата инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“, са купили китайски ваксини. Обединените арабски емирства и Индонезия са сътрудничели с Китай по време на изпитванията на ваксината. Броят на държавите, изразили интерес за доставката на китайски ваксини, е достигнал 27, като много от тях прилагат за населението си ваксини от Европа и САЩ. Тъй като ваксините му са приети по света, изглежда Китай е впрегнал всички достъпни ресурси да увеличи капацитета на производството.

Какви са предимствата на ваксината на Johnson & Johnson? | Новини и анализи по международни теми | DW | 11.03.2021
Индия, която се гордее, че е първа в света по фармация в резултат на произвежданите 60 на сто от ваксините, нужни на развиващите се страни преди тази пандемия, упорито се съревновава с Китай за влияние в развиващия се свят. Индия е доставила на Мианма 1,7 млн. дози и е предоставила безплатно ваксини на най-малко 15 държави в Африка, Близкия изток и Карибите. Досега тя е доставила над 36 млн. дози на други страни, както безплатно, така и по търговски договор. Индия предлага на своите граждани два вида ваксини – местната разработка и разработената от британския производител на лекарства „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, която се произвежда в Индия под марката „Ковишийлд“. Индия ги смята за по лесни за производство и по-евтини от ваксините, разработени в други страни. Смята се, че Делхи дарява предимно ваксини на „АстраЗенека“-Оксфорд на други държави.

„От народа на Индия за народа на Малдивите“, написа в „Туитър индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар след връчването на над 100 хиляди допълнителни дози от ваксина срещу КОВИД-19 на Малдивите по време на посещението си там на 20 февруари. „Препотвърдено бе едно изключително дълбоко партньорство“ добави той в социалната мрежа. След това, на 22 февруари, Джайшанкар достави други 100 хиляди дози на Мавриций. И двете държави са в Индийския океан, където Китай разширява влиянието си.
През август Русия първа в света одобри ваксина срещу КОВИД-19 – местната разработка „Спутник V“. Нейното прилагане се разпростря и в други бивши съветски републики и страни от Латинска Америка и Африка. Интересът към руската ваксина нараства и в Европа, след като последните клинични изследвания показаха над 90 на сто ефективност в предотвратяването на симптоматиката на КОВИД-19. Според руския Фонд за преки инвестиции, който отговаря за разработката на ваксината, до петък тя е била одобрена от 38 държави. Първоначално имаше опасения за нейната безопасност и качество поради това, че беше одобрена от Русия набързо след втората фаза от клинични изследвания. Но изследване, основано на фаза три от клиничните изпитвания и публикувано в британския медицински журнал „Лансет“ на 2 февруари, показа, че ваксината има 91,6 на сто ефективност в защитата срещу симптоматично заболяване.

Правителството прехвърля отговорността за ваксините на парламента
Според инвестиционния фонд всяка инжекция от „Спутник“ струва около десет долара, тоест по-малко от половината от цената на еквивалентите от САЩ. Русия се стреми до края на годината да осигури дози за над 500 милиона души по света. Но въпросът с доставките остава пречка. Откакто ваксината е пусната през декември, малко над 1,7 млн. руснаци са получили и двете полагащи им се дози.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен хвърли съмнение върху руската ваксинна дипломация. „Общо взето, трябва да кажа, че все пак се учудваме защо Русия предлага на теория милиони и милиони дози, когато няма забележим напредък във ваксинацията са собствения си народ“, каза тя на пресконференция на 17 февруари.
Сред другите държави, практикуващи ваксинна дипломация, е Израел, който е на челно място в света по ваксинация на населението си. Страната се старае да снабди с излишъка си от американски ваксини страни като Чехия и Хондурас, които са показали желание да преместят посолствата си в Ерусалим, част от който палестинците искат за столица на бъдещата си държава.

В Германия тестват клинично ваксина за COVID-19 върху хора - NOVA

Междувременно лидерите на групата на седемте най-индустриализирани държави потвърдиха ангажимента си да отпуснат 7,5 милиарда долара помощ за усилията да бъдат доставени ваксини срещу КОВИД-19 за развиващите се страни. Япония, която е сред членовете на Г-7, е обещала 200 милиона долара за схемата „КОВАКС“ (COVAX) – международна рамка за равнопоставен достъп до ваксини.превод БТА

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *