Китай и Русия ще строят лунна космическа станция

 

Китай и Русия обявиха плановете си за съвместно изграждане на лунна космическа станция. Роскосмос заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения за разполагане на повърхността на Луната, в орбита или и двете.

В изявление на космическите агенции на двете страни се казва, че съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави. Целта е там да се извършват широка гама от научни изследвания, включително проучване и използване на Луната, съобщи BBC.

„Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователската и развойна дейност и използването на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждане на международна лунна научноизследователска станция”, се казва в изявлението, информира technews.bg.

Тихо и кротко Китай поглъща Русия - News.bg

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, заяви пред агенция Франс прес, че проектът е „голяма работа”. „Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай”, добави той.

Китай е сравнително нов играч в областта на космическите изследвания. Но миналия декември сондата Chang’e-5 успешно донесе скала и „почва”, събрани от Луната. Това бе ход, който се разчете от международната общност като демонстрация на нарастващата способност на страната да провежда космически проучвания.

Бутафорен ли е съюзът Русия-Китай - News.bg

Наскоро и САЩ обявиха планове да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена Артемида, предвижда мъже и жени да стъпят отново на лунната повърхност – нещо, което не се е случвало от 1972 г. насам.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *