Китай намалява автомобилните мита

Китай пое ангажимент да намали тарифите върху вносни автомобили и части за автомобили, последният ход на Пекин за облекчаване на търговското напрежение със Съединените щати. Решението бе оповестено малко след новината за проведен телефонен разговор между министъра на финансите на САЩ и вицепрезидента на Китай.

Резултат с изображение за китай автомобилни мита

Министерството на финансите на Китай съобщи във вторник, че ще намали тарифите върху вноса на американски автомобили до 15% от стойността им, спрямо настоящите 25%.

Също така ще е налице намаляване на тарифите за вносните части на автомобилите, като те се понижават до стандартните 6%. Митата върху автомобилните части в момента варират между 6 и 25% в зависимост от категорията, като средно са при нива от 10%.

Намаляването на митата е следствие на дългогодишните оплаквания от администрацията на американския президент Тръмп и световните производители на автомобили, че тарифите на Китай за внос на автомобили в страната са твърде високи.

Тези тарифи бяха една от причините – макар и не единствената, водещите световни производители като Ford, General Motors, Toyota и Volkswagen да построят огромни свои заводи в страната, през последните две десетилетия.

Тези фабрики, обаче, които бяха построени и управлявани от китайски партньори, помогнаха на Китай да се превърне в най-големият автомобилен производител в света.

Китайските тарифи ще продължат да бъдат относително високи, но промяната едва ли ще мотивира автомобилните производители да изместят производството си от Китай, коментират пазарни експерти.

Съединените щати имат тарифа от 2.5% за коли, миниван и спортни автомобили, например, въпреки че е налице такса от 25% за внасяни пикапи, информира infostock.bg.

Намаляването на митата „е значително намаление, но наистина няма да има голям ефект“, смята Джеймс Чао, главен анализатор в IHS Markit.

Американски и китайски официални представители предприемат действия в последните дни, за да успокоят напрежението в търговията, което е траен фактор на пазарите от началото на годината.

Съединените щати сигнализират за готовност да сключат сделки и да облекчат санкциите срещу ZTE, китайски производител на телекомуникации, който призна, че нарушава американските санкции в страни като Иран и Северна Корея.

Президентът Си Дзинпин обеща по време на Срещата на Г-20 в края на миналия месец в Аржентина, че правителството му ще намали вносните тарифи за автомобили, но не каза с колко.

Пекин също така вдига изискванията чуждедстранните автомобилни производители да произвеждат своите автомобили в Китай като джойнтвенчър 50 на 50 с местни партньори. Правителството обяви още, че американската Tesla е регистрирала изцяло собствена фирма в Шанхай.

По-ниските тарифи за вносните компоненти ще направи окончателното сглобяване на автомобили в Китай, по-привлекателно за международните компании, защото няма да плащат високи налози за да внасят високотехнологични части, произведени другаде, според експерти.

Задълбочаването на ролята на Китай като водеща страна за сглобяване на автомобили ще помогне на Пекин да премести икономиката към по-ефективни отрасли, които могат да осигурят добре платени работни места за все по-добре образованото население.

По този начин, правителството се надява да започне да затваря стари и силно замърсяващи отрасли, които освен всичко друго предлагат и ниско заплащане на работещите.

Тарифите ще бъдат намалени, заяви министърът на финансите в изявление, „за да се разширят още повече реформите, да се отвори икономиката и да се насърчат структурните реформи от страна на предлагането. Целите са също така да се насърчи трансформацията и модернизирането на автомобилната индустрия и да се отговори на потребителското търсене на хората“.

Той също така се надява да увеличи износа на автомобили, произведени в Китай, а намаляване на митата прави по-малко вероятно китайските автомобили да бъдат засегнати от репресивни тарифи.

Германски производители на луксозни автомобили и немските производители на високотехнологични спирачки също могат да спечелят от намалените мита. Въпреки че всички основни световни производители на авточасти вече имат широки операции в Китай, малка част от най-сложните компоненти, особено усъвършенстваните спирачни системи, се произвеждат само в Германия.

Акциите на европейските автомобилни производители реагириха моментално и позитивно на новината. Акциите на Daimler и BMW поскъпнаха с по над 2%, след обявяване на информацията. На положителна територия се очаква да стартира търговията и при щатските индекси.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *