Китай обяви края на срива

С тревога борсовите участници наблюдават откриването на фондовите пазари в Китай в понеделник, след като те останаха затворени в четвъртък и петък заради честванията на края на Втората световна война. От средата на юни капиталовите пазари се сринаха драстично въпреки поредицата от правителствени мерки за подпомагане на икономиката. Изненадващата девалвация на валутата в средата на август също подклажда притеснения, че втората по големина икономика в света може да се окаже значително по-слаба от очакваното.

Китай се опитва да неутрализира опасенията за продължаващата нестабилност, която може да се разпространи и в други страни. През уикенда официални лица заявиха, че сътресенията на фондовия пазар вече са отминали. По думите им финансовите пазари на Народната република отново ще са стабилни.

Централната банка нарече интервенцията на държавата на фондовите борса „успешна“. Системните рискове са предотвратени, а свободното падане на акциите е преустановено, се казва в изявление на управителя на централната банка Джоу Сяочуан, публикувано в неделя в сайта на централната банка, предава Ройтерс.

Също така и обменният курс на националната валута юан към долара отново практически е стабилна, заяви Джоу Сяочуанслед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 в Анкара. По време на двудневната среща централна тема в дискусиите освен бежанската криза в Европа бе и положението в Китай.

От постигнатия през юни седемгодишен връх китайските акции загубиха близо 40 на сто от стойността си. Пазарна капитализация в размер на 5 трлн. долара бе унищожена на борсите на континента. Вследствие на това само в рамките на месец централната банка намали пет пъти основните лихви. С мерките тя възнамерява да стимулира по-бавния икономически растеж на народната република. Въпреки това обезценяването на валутата бе истински шок за световния форекс пазар, като валутите на нововъзникващите пазари попаднаха в низходяща спирала.

Опасенията от пренасяне на „китайската болест“ върху останалата част от света са отхвърлени в становището на централната банка, която посочва като причина обменния курс на чуждестранната валута. Обезценяването на юана е имало само краткосрочен характер. След интервенцията съотношението отново било почти „изгладено“.

Също така корекциите на фондовия пазар не се отразявали на реалната икономика. В изявлението на Централната банка се цитира и финансовият министър на страната Лу Сивей, който казва, че икономиката на страната се развива според очакванията. „Китайската икономика ще се развива през следващите четири до пет години със среден годишен ръст от 7%“, е посочил Лу по време на срещата в Анкара. Освен това той намекна, че Китай няма да се отклони от настоящия път на реформите. „Ние ще продължим нашите стабилни макроикономически политики“, е заявил той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *