Китай организира най-голямата онлайн разпродажба

В Китай днес търговците в интернет организираха най-голямата в света онлайн разпродажба.
За първите 40 минути след полунощ обемът на продажбите в магазините на най-големия интернет търговец на дребно Alibaba надхвърли 10 милиарда юана (около 1,6 милиарда долара), съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Акцията с намаления на най-различни стоки се провежда всяка година на 11 ноември.

Преди няколко години в китайската блогосфера се роди идеята да се отбелязва датата 11.11 (11 ноември) като „ден на самотните сърца“, тъй като числото 11, според вярващите в магията на цифрите китайци, напомня за самотните мъже и жени. Новият празник започна да става все по-популярен сред младежите, превръщайки се в нещо като аналог на западния Свети Валентин.

Търговците не подминават инициативата, виждайки в нея възможност за големи печалби, в резултат на което 11 ноември с помощта на рекламните агенции стана също Световен ден на пазаруването.

Миналата година продажбите на Alibaba за 11 ноември превишиха резултатите на американския Черен петък (петък след Деня на благодарността) и за 24 часа достигнаха 35 милиарда юана (около 5,7 милиарда долара).

Тази година акцията има всички шансове да подобри миналогодишния рекорд, тъй като Alibaba значително разшири възможностите си на световния интернет пазар. По данни на компанията в акцията участват продавачи и купувачи от 175 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *