Китай очаква рекордните $ 200 млрд. чужди инвестиции през 2019 г.

Китай ще привлече голям поток от чуждестранни инвестиции през 2019 г., тъй като страната продължава да разширява достъпа за чужденците до капиталовия си пазар, съобщи „Чайна секюрити нюз“.

През 2018 г. китайският капиталов пазар е получил рекордните 120 милиарда долара чуждестранни инвестиции, според статистиките на Ситибанк, която предвижда също, че тази година се очаква те да бъдат около 200 милиарда долара. В доклад на банката се посочва, че ще бъдат отворени повече канали за чуждестранните капитали, сред които увеличаване на фактора за включване на китайските акции от А клас в глобалния фондов индекс MSCI и на китайските облигации в Bloomberg Barclays Global Aggregate Index.

Тази година китайският пазар на акции от клас А очаква чуждестранни инвестиции на стойност между 70 и 125 милиарда щатски долара, докато при корпоративните облигации потокът ще е от 300 до 400 милиарда долара до 2030 г., се посочва в доклада на Морган Стенли.

В края на лятото през миналата година стана ясно, че китайското правителство планира частично да вдигне ограниченията за чуждестранни инвеститори в търговията с акции, котиращи се вътрешния пазар и номинирани в юани. Според разпореждане на Комисията за контрол на ценните книжа право да продават и купуват акции клас А, номинирани в юани, които се котират на фондовите борси в Шанхай и Шънчжън, могат да получат представителите на две категории – чужденци, работещи в Китай, и служители на чуждестранни компании, чиито ценни книжа се котират в страната.

Окончателното решение по въпроса ще бъде прието по-късно, като властите разполагат с месец, за да се запознаят с мнението на бизнеса и други сфери. Право да инвестират в акции клас А по-рано имаха само чужденци, получили китайско жителство; лица, чиято компания е регистрирана на китайските фондови борси, както и граждани на други страни, които работят в организации, чиито акции се котират в Китай.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *