Китай повиши фиксинга на юана

Китайската централна банка повиши фиксинга на юана за пръв път от 13 дни, след като доларът започна да забавя темповете на ръст на обменния курс на валутните пазари. По този начин регулаторът даде ново основание на спекулаците, че властите са готови да предприемат мерки за овладяване на поевтиняването на китайската валута, коментира „Блумбърг“, цитирана от Инфосток.

 

Китайската народна банка подсили дневния си фиксинг с 0,3 на сто до 6,8779 юана за долар, слагайки край на 12-дневния спад, който доведе юана до най-слабото му ниво от юни 2008 г. „Инвеститорите трябва да обмислят дали да не намалят залозите за поевтиняване на валутата, тъй като властите се противопоставят по-сериозно на девалвацията“, коментират стратезите от BNP Paribas.

“Централната банка се опасява, че последните спадове при юана може да предизвикат по-големи очаквания за по-бързо и по-рязко обезценяване, така че взима мерки за управление на този темп. На пазара все още властват „мечи“ нагласи за юана в дългосрочен план. Китай едва ли ще подсили обменния курс, но просто ще контролира спада, тъй като ще иска по-слаба валута, която да подпомага икономиката”, казва Кеникс Лай, форекс анализатор в Bank of East Asia, базиран в Хонконг.

Валутата, която се търгува на вътрешния пазар (USD/CNY), поскъпва с 0,03% до 6,8903 юана за долар към 9:40 часа българско време. След победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ юанът поевтиня с 1,5% спрямо долара.

Юанът на офшорните пазари (USD/CNH) поевтинява с 0,10% до 6,9115 юана за долар.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *