Китай продължава да бълва милиардери

„Въпреки че фондовите пазари отчитат спад, богатството на най-проспериращите хора в Китай нараства, посочи Ръсел Фланъри, който ръководи шанхайското бюро на „Форбс“. Вчера подобна класация публикува и излизащото в Хонконг списание „Хурун“, което констатира, че въпреки икономическата криза Китай продължава с ускорени темпове да „произвежда“ милиардери.
И двете списания поставят начело на класациите си Лян Вънгън (55 г.), собственик на компанията за тежки строителни машини „Сани хеви екуипмънт“ (Sany Heavy Equipment), чието състояние се оценява на 9,3 милиарда долара от американското издание и на 11 милиарда от китайското списание. Според класацията на „Форбс“ съоснователят на интернет търсачката Байду (Baidu Inc) Робин Ли заема второто място с 9,2 милиарда долара.
Китайският магнат Цзун Цинхоу, който е собственик на най-голямата китайска компания за производство на храни и напитки „Уахаха“ (Wahaha), слезе от първа на пета позиция в класацията на „Форбс“.
Според списание „Хурун“ в Китай през 2011 има 271 милиардери в долари, което е доста над броя, определен от „Форбс“. По-голяма част от състоянието им е натрупано в сектора на недвижимите имоти, строителството и търговията на дребно, уточнява изданието.
Според класация на „Форбс“, оповестена през март, САЩ продължават да водят по брой милиардери в света с 413 богаташи, но те представляват едва 33 процента от милиардерите на планетата спрямо 40 процента миналата година и 50 процента преди 10 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *