Китай пълни касите на Фолксваген

Оборотът в Китай на рекордно ниво

Фолксваген става все по-зависим от пласмента на китайския пазар. Коцернът се бори решително с кризата, бележи обаче спад в пласмента, оборота и печалбите. Това обаче не важи за показателите на Фолксваген в Китай.

В Китай Фолксваген е на път да отбележи най-добрия резултат в своята история. За пръв път азиатската страна се превръща в най-важния пласментен пазар в света за Фолксваген, по-значим и от пазара в самата Германия. „За 2009 година оборотът на концерна в Китай ще възлезе на 20 милиарда евро”, посочва пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг шефът на Фолксваген в Китай Винфрид Валанд.

Пазар с потенциал
Това означава за марките Фолксваген, Ауди, Шкода, Бентли и Ламборгини ръст от над 40 процента, едно забележително темпо на и без това силно разрастващия се китайски пазар. Миналата година Фолсваген продаде в Китай един милион автомобила.
Фолксваген ще се бори за позициите си в Китай

За 2009 се очаква да бъдат пласирани общо милион и 400 хиляди леки коли. Отдавна Фолксваген продава в Китай повече коли, отколкото в Германия. Тъй като заводите на Фолксваген в Китай работят на почти пълни капацитети, концернът инвестира в разширяване на производството.
За периода 2009 до 2011 са предвидени инвестиции на стойност четири милиарда евро, между другото за строеж на нови фабрики в Нанкинг и Шенгду, както и за разработването на нови продукти. В момента в заводите на Фолксваген в Китай работят 37 хиляди души.
За идната година се предвижда разкриването на голям брой нови работни места. Досега концернът е инвестирал в Китай 6,8 милиарда евро. За да щади касите на централата във Волфсбург, Фолксваген-Китай финансира своята експанзия със средства от собствения фонд. Шефът на китайския клон на Фолксваген Винфрид Валанд очаква, че сегашният бум ще продължи и през 2010.
Борбата за китайския потребител
Докато индустриалните държави в Европа и Америка страдат от свръхкапацитети, в Китай търсенето на автомобили не намалява. От хиляда китайски жители само около 30 притежават личен автомобил, докато в Европа и Америка на хиляда жители се падат 400 до 500 леки коли, отбелязва Винфрид Валанд. Не бива да се забравя обаче, че за почти никой пазар на света конкуренцията не е толкова силна, както за китайския пазар на автомобили, където борбата е между 90 марки, половината от които чуждестранни. Очаква се, че поради отслабналия пласмент в САЩ, тази година Китай ще прерасне в най-големия автомобилен пазар в света.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *