Китай счита курса на юана за „подходящ“

Текущото равнище на юана е подходящо, тъй като отразява чуждестранното търсене и предлагане и състоянието на икономическите фундаменти на Китай, заяви висш ръководител на централната банка, омаловажавайки по този начин съмненията за бъдеща намеса на властите на валутните пазари.

В петък юанът приключи най-добрата си седмица от 2007 г. насам след значителните доларови разпродажби през последните няколко дни от големите централни банки. Основната причина бе заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда, след което институцията даде сигнал за отлагане на затягането на монетарната си политика.

Лу Лей, ръководител на изследователското бюрото на Китайската централна банка, потвърди целта на политиката на поддържане „в общи линии на стабилно, разумно и балансирано ниво“ на юана.

„Ние вярваме, че текущото ниво е подходящо. То отразява ситуацията на реалната икономика, отразява излишъка и недостига на световния капитал. Също така отразява и паричното предлагане в нашата страна и в други страни“, каза той пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Скокът на китайската валута от близо 1% спрямо долара през последната седмицата последва месец на слабост. Много валутни търговци дори заподозряха скрити намеси на централната банка с цел възпиране на спекулациите и избягване на допълнително пропадане на валутата.

В момента юанът може да се търгува с изменение от максимум 2% над или под официалния курс, който централната банка определя всеки един ден. Преди тази седмица спот курсът достигна най-ниското си равнище от началото на 2015 г.

Много анализатори смятат, че централната банка ще заложи на дългосрочно отслабване на юана, което ще позволи на местната икономика да се възползва от засилването на износа. Всяко рязко обезценяване обаче може да подкопае усилията на Пекин за интернационализиране на юана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *