Китай с нови мерки в подкрепа на кредитирането

Централната банка на Китай (People's Bank ofChina, или PBOC) ще промени правилата, касаещи изчисляването на съотношението кредити към депозити от следващата година. Това става ясно от документ на финансовата институция, с който Ройтерс разполага. Ходът ще стимулира ликвидността, смятат от агенцията.

PBOC ще включва спестяванията на финансовите институции, които не могат да набират депозити, с което ще се разшири базата, върху която се пресмята съотношението кредити/депозити. Още миналата седмица лица, запознати със ситуацията, коментираха пред агенцията, че централната банка готви подобен ход.

По силата на сегашните правила китайските банки могат да раздават заеми до 75% от своите депозити.

От информацията, налична миналата седмица, споделена пред 24 водещи финансови институции, става ясно, че дори и междубанковите депозити да се включат в базата, от банките няма да се изисква да заделят допълнителни резерви. По този начин те ще разполагат с повече ликвидни средства, които да отпускат под формата на кредити или с които да правят инвестиции.

На този ход се гледа като на допълнителен опит за вдъхване на нов живот на производителните бизнес инвестиции без да се прибягва до повсеместно намаление на минималните задължителни резерви (МЗР).

Понижение на МЗР с 50 базисни пункта ще доведе до прилив на 2,4 трлн. юана (386 млрд. долара) в банковата система, след като се вземе предвид и мултиплициращият ефект от новоотпуснатите кредити върху нетното парично предлагане.

Според източниците на Ройтерс още в края на октомври PBOC разхлаби съществуващите изисквания за съотношението кредити към депозити, с което позволи в системата да се влее повече капитал заради опасенията от дефлация и отслабващата промишлена активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *