Китай хвърля милиарди долари в борбата с кризата

Правителството на Китай ще отдели над 172 милиарда долара за борба с финансовата криза, съобщи Интерфакс. Средствата ще бъдат отпуснати от пакета на стойност 586 милиарда долара, предвидени за стимулиране на икономическия растеж.

Част от тези 172 милиарда долара ще послужат също така за насърчаване на вътрешното потребление, съобщи председателят на държавния комитет по въпросите на развитието и реформата Чжан Пин. Той отбеляза, че част от средствата ще бъдат отпуснати от местните власти, пише БТА.

Целият пакет от мерки за стимулиране на икономиката включва също така разходи за строителство на обекти за подобряване условията на живот на населението: достъпни жилища, паркове и градини, както и за инфраструктурно и жилищно строителство в селата.

За изграждането на нови летища, пътища и железопътни линии са предвидени 219 милиарда долара, за нуждите на образованието, здравеопазването и плановото раждане на деца – 22 милиарда долара, а за икономия на енергийни ресурси и защита на околната среда – 30,7 милиарда долара. Още 146,4 милиарда долара се отпускат за възстановяване на пострадалата от земетресението провинция Съчуан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *