Китай цели продажби на 35 млн. автомобила годишно

Китай планира да достигне до 35 млн. продажби на автомобилния пазар годишно. Целта трябва да бъде постигната до 2025 г., като 1/5 от от тази бройка трябва да се реализира от превозни средства с алтернативни системи на задвижване, съобщава агенция Ройтерс.

Според плана за бъдещето на автомобилния пазар в страната, публикуван от китайското Министерство на индустрията, продажбите на автомобили с алтернативни задвижващи агрегати трябва да достигнат до 7 млн. единици през 2025 г. Това е сериозен ръст, тъй като досега се предвиждаше резултатът през 2020 г. да бъде в рамките на 2 млн.

През изминалата година дялът на автомобилите със зелена енергия е бил по-малко от 2% спрямо останалия пазар на Китай, където са продадени около 28 млн. автомобили. Заради ниския интерес към алтернативните задвижващи системи правителството е въвело редица промени с цел насърчаване на гражданите да купуват по-екологични автомобили.

„Качеството на китайските превозни средства се е повишило, като влиянието и репутацията им са нараснали глобално. До 2025 г. трябва да имаме няколко наши марки автомобили, които да са в първите 10 в световен мащаб“, се казва в съобщение на Министерството на индустрията на страната.

Промяната в плановете за продажбите на нови автомобили има и друга цел – да намали ограниченията в собствеността на  действащите в момента на територията на Китай съвместни предприятия между местни и чужди компании, информира investor.bg. Сега двете страни притежават по 50% от тях, но разрастването на пазара ще доведе до промени в тази насока.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *