Китай чака $ 100 млрд. чужди инвестиции

Чуждите инвестиции отчетоха най-дългия си период на спад за последните три години, след като притесненията за глобалната икономика направиха компаниите по-предпазливи по отношение на разходите, пише Reuters.
Китайското министерство на търговията отчита $ 91,7 млрд. преки чужди инвестиции за периода от януари до октомври. Само за месец октомври инвестициите се понижават 0,24% на годишна база до $ 8,3 млрд.
Въпреки спада управляващите са категорични, че ще успеят да осигурят ПЧИ в размер на над $ 100 млрд. за трета поредна година.
Чуждите инвестиции са важни за икономиката, но имат значително по-малък принос от износа, който се оценява на около $ 1,9 трлн. за миналата година.
Само от Европейския съюз ПЧИ се понижават с 5% на годишна база за първите десет месеца на 2012 г., а от САЩ намаляват с 5,3%. Инвестициите от най-големите азиатски икономики, включително Хонконг, Япония и Сингапур, отчитат спад от 4,7% до $ 78 млрд. за периода януари – октомври.
Преките чужди инвестиции в сектора на услугите в Китай за първите десет месеца на годината са $ 43,7 млрд. – понижение от 1,8% на годишна база. За недвижимите имоти спадът е с 6,1%. За производствения сектор инвестициите се понижават със 7,3%.
За миналата година Китай отчете чужди инвестиции в размер на рекордните $ 116 млрд., като управляващите очакват да привлекат средно по $ 120 млрд. за всяка година в периода 2012 – 2015 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *