Китай ще инвестира $ 280 млрд. в развитието на петролния и газов сектор на Иран

Китай и Иран актуализираха подписаното през 2016-а година цялостно стратегическо партньорство, като Пекин се ангажира да инвестира 280 млрд. долара в развитието на петролната, газовата и нефтохимическата промишлено на Техеран, съобщава сайтът petroleum-economist.com. Китай ще инвестира 280 млрд. долара в развитието на петролния и газов сектор на Иран.

Китай ще инвестира 280 млрд. долара в развитието на петролния и газов сектор на Иран. Част от средствата могат  да бъдат предоставени предварително в първия петгодишен период на сделката с допълнителни налични суми във всеки следващ петгодишен период.

Пекин се ангажира и с инвестиция за още 120 млрд. долара за модернизиране на транспортната и производствената инфраструктура на Иран, информира  bnr.bg.

Китайските компании ще получат правото на първия отказ да подават оферти за всякакви нови, блокирани или незавършени разработки на нефтени и газови находища. Китайските фирми също така имат правото на първи отказ за възможността да се включат във всички други нефтохимически проекти в Иран.

Милиони барели ирански петрол са разтоварвани в складове на пристанища в Китай. Така големи количества от суровината се оказват на прага на най-големия купувач в света, пише Bloomberg. Ако този петрол напусне складовете и се озове на пазара, това може да окаже натиск на цените, предупреждава Bank of America Merrill Lynch.Китай ще инвестира 280 млрд. долара в развитието на петролния и газов сектор на Иран.

Два месеца след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани купуването на ирански петрол, суровината продължава да залива Китай, където се съхранява в специални складове. Тя не преминава през местния митнически контрол и не присъства в документите за внос, поради което не е задължително да нарушава санкциите. Засега остава извън обращение, но присъствието й там е надвиснало над пазарите.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *