Китай ще търгува нефта в юани

Най-големият вносител на петрол в света – Китай, финализира подготовката за старта на Шанхайската търговска борса за фючърси на нефт, деноминирани в юани.

Нефтените фючърси, деноминирани в юани на борсата, ще започнат още тази година, съобщи говорител на Шанхайската енергийна борса INE  (International Energy Exchange), цитиран от Ройтерс.

Борсовата търговия с нефт и деривати за нефт сега се провежда на търговската борса в Ню Йорк, Лондонската петролна борса и Дубайската стокова борса.
Всички 3 борси принадлежат към една група – група CME.

През 2005 г. Иран реши да създаде петролна борса, но Съветът за сигурност на ООН внезапно наложи санкции срещу Иран и забрани на всички други страни да купуват петрол от Иран.
Разбира се, вероятно става дума за съвпадение.

Поради тази причина организацията на търговията с петролни фючърси в Китай е събитие от изключителна важност. Но има още една причина, поради която това е важно.
В съответствие на цялата си национална философия и поведение, китайците се готвят отдавна за такава сериозна стъпка.
Те вече са организирали търговия със златни фючърси, номинирани в RMB (ренминби юани, китайската национална валута)  – от април 2016 г. в Шанхай и от юли 2017 г. в Хонг Конг, а сега и търговията с петролни фючърси, номинирани в RMB.

От това следват две неща:
1. Сега цената на петрола ще бъде в в RMB   съответно ще бъде възможно сключването на договори за петрол в RMB.
2. Компанията, продаваща петрол или други стоки за юани по дългосрочен договор, ще може да купува фючърси на злато едновременно със сключването на договора за сумата, която ще спечели от продажбата на петрол (или стоки).
Т.е. се оказва, че юанът е обезпечен със злато.

Досега имаше само една страна, която по този начин можеше да защити търговските приходи от валутните колебания – Съединените щати.

Сега ще има още една: Китайската Народна Република.
Но Китай ще има предимство в Ню Йорк и Лондон е невъзможно да се купи физическо злато, само фючърси за злато, което обикновено не е същото.

Същевременно, на Шанхайската фондова борса ще можете да купите физическо злато.
За да стане това възможно и за да  организира ликвиден пазар на физическо злато, през последните години Китай купи злато в огромни количества, фактически той изкупуваше цялото налично свободно злато на пазара и  сега разполага най-малко с 20 000 (двадесет хиляди) метрични  тона злато.

Въпреки, че подобно число се оспорва от мнозина наблюдатели, факт е, че златният резерв на КНР е най-големият в света. За сравнение, декларираните резерви на САЩ са 8000 тона, на Германия – 3000 тона, а на Русия – малко под 2000 тона, информира infostock.bg.

Пазарът на нефт в юани  би променил съществено световната търговия. Износителите на нефт (газ) ще могат да прехвърлят/деноминират  своите златни и чуждестранни валутни резерви в юани. Иран вече го направи. Много е вероятно, това да сторят и Русия, Венецуела, Катар, Ангола.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *