Китай e готов за смъртоносен удар по долара

Китай – този най-могъщ азиатски тигър, е готов за предизвестен скок! В популярния алтернативен ресурс Zero Hedge се появи интересна статия, предричаща предстоящия край на долара като единствена световна нефтовалута.

На 26 март Китай най-накрая ще пусне фючърсни контракти за търговията с петрол с преобладаваща валута китайския юан.
През последното десетилетие бяха планирани много „фалстартове’ в тази насока, но този път договорът получи одобрение от Държавния съвет на Китай. С такова одобрение „петроюанът“ ще стане реален, а Китай хвърля предизвикателство към петродолара.
Адам Левинсън, управляващ партньор и главен инвестиционен директор в управлението на Graticule Asset Management Asia (GAMA), миналата година предупреди, че Китай ще пусне фючърси на петрол в юани и ще шокира тези инвеститори, които не обръщат внимание на това предупреждение.
Това може да се окаже фатален удар за вече отслабения щатски долар и укрепването на ренминби юана като доминираща световна валута. Знаци в тази насока наблюдаваме от няколко години насам, но това вече е възможно, след като през последните години Китай стана лидер по потребление и внос на суров петрол, изпреварвайки САЩ.
Сега, когато Китай е водещият световен потребител на петрол, Пекин може да въздейства  върху Саудитска Арабия, за да плаща за петрола в юани.
Предполага се, че това е причината китайските представители да направят опит да преразгледат генерално световната си търговска политика.
Така че погледнете напред, последният час на петродолала може да настъпи на 26 март.  На първо място, стойността на долара до голяма степен зависи от неговата употреба като транзитен агент в търговията с петрол. Когато това изчезне, вероятно ще забележим силен и постоянен спад в стойността на долара. След като петролните пазари бъдат преодолени, юанът ще има възможност да се превърне в доминираща глобална валута като цяло.  Това допълнително ще отслаби долара, заключава анализаторът.
Преди Китай друг голям производител и износител на течното злато направи ход за петровалута. Става дума за Венецуела, която реши да реализира програмата си в направлението на нашумелите криптовалути, но с покритие в нефтения добив – един барел се равняваше на един петрокоин и това бе направено с цел да се преодолее кризата в страната и обезценяването на националната валута.
Превод със съкращения: Иво НЕКИТОВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *