Клаус предложи Гърция и Македония да приемат обща валута

Клаус каза това на лекция за икономическата криза в Гърция и в Европа в института „Кейто“ във Вашингтон, като предложи още Гърция да напусне Европейския съюз.
Вацлав Клаус, който бе президент на Чехия от 2003 г. до преди няколко дни, е известен с честите си критики към ЕС. В лекцията той заяви, че трябва да се направят съществени промени в Съюза и в начина на неговото функциониране с цел да се спаси европейския проект. Като част от реорганизацията той препоръча съставът на еврозоната да се сведе до 7 от сегашните 17 държави.
„Не мисля, че ЕС трябва да се разпадне, все още може да се реформира. Но смятам, че сме на кръстопът и не можем да продължим така. Мисля, че е възможно няколко държави да си заминат и всичко ще бъде много по-добре“, каза Клаус.
Той сравни това изключване на държави от еврозоната с разпадането на Чехословакия. Според Клаус излизането на Гърция, която представлява около 2% от европейската икономика, ще бъде много по-малка травма, отколкото „кадифеното“ разделяне на Чехословакия, където по-малкият партньор Словакия представляваше почти една трета от икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *