Клиенти наказват банки-бегълци от Каталуния

Клиенти на банки в Каталуния теглят пари от финансовите институции, които преместиха централните си офиси на други места в Испания в знак на протест. Всичко това става на фона на политическа криза около инициативата за независимост, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Организацията „Крида демокрасия“, която подкрепя независимостта, призова снощи потребителите да окажат натиск на банките, взели такова решение.
Десетки хора днес се редяха на опашки в клона на КайшаБанк (CaixaBank) в центъра на Барселона. Повечето теглеха по 150 или 160 евро от банкомати. Сумите бяха близки до 155 във връзка с члена от испанската конституция, по който централното правителство планира да отнеме част от автономията на Каталуния, за да попречи на местните политици да продължат с отцепването.
„Това e начин да протестираме. Не искаме да навредим на испанската или каталонската икономика“, цитира АФП Розер Кобос, 42-годишен адвокат, който току-що е изтеглил от гише 1714 евро – годината на превземането на Барселона от войските на крал Фелипе Пети.
Гражданите, подкрепящи независимостта, бяха призовани към подобни действия и от Националната каталунска асамблея и организацията „Омниум културал“ в знак на протест срещу правителството на Мариано Рахой, посочва ТАСС.
КайшаБанк и Банко Сабадел (Banco Sabadell), най-големите каталунски банки, са сред финансовите учреждения, изнесли централите си от автономната област.

В случая на Banco Sabadell банката, която е под контрола на ЕЦБ и Централната банка на Испания, трябва да остане в ЕС. Европейската комисия обяви по-рано, че при независимост на Каталуня тя ще трябва да кандидатства за членство в ЕС. Banco Sabadell е базирана в Каталуня от 140 години.
Решението за смяна на централата също се приема от борда на директорите на банката, а не от акционерите. Председателят на Sabadell Хосеп Олиу отбеляза във вторник, че финансовата институция обмисля промяна на централата, като банката ще вземе „необходимите мерки, за да продължи да функционира нормално в еврозоната“.

Въпреки че испанските и европейските власти ще откажат да признаят Каталуня за независима, което означава, че банките в региона ще останат в еврозоната, банкерите искат да избегнат всякакво съмнение, за да се укрепят доверието на акционерите, клиентите и служителите си. Ако дадена банка иска достъп до паричните аукциони на Европейската централна банка, тя трябва да има най-малко дъщерно дружество, разположено в страна от валутния съюз.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *