КНСБ: 78 % от домакинствата с доходи под средната издръжка на живота

Не като експеримент, а като законна практика да се определи минимална работна заплата за специалистите с  висше образование.

Това е поредното предложение от КНСБ и според синдикалистите тя трябва да бъде не по-малко 1,5 пъти по-голяма  от текущата в момента. Или накратко от следващата година минималната работна заплата стане 460 лева, както предвижда средносрочната програма на финансовото министерство, за висшисти тя трябва да е 690 лева, разясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров: Няма минимален осигурителен доход по-малък от 700 лева. И сега бизнесът плаща масово на хората с висше образование толкова поне. Не би трябвало да има против въвеждането на този принцип.
Доходите в България са много ниски и продължава обедняването на населението, поради което крайното потребление остава свито, а икономиката буксува. Също така безработицата намалява, но голяма част от тази тенденция се обяснява с големия брой заминаващи за чужбина висококвалифицрани кадри, сочи проучване на КНСБ.
Според изследването доходите на 78 % от домакинствата са недостатъчни, за да покрият средната сума за издръжка на живота. Месечно четиричленно семейство от двама работещи родители и две деца се нуждае от повече от 2 200 лева, за да покрие разходите си. Повече от 4 милиона души живеят с месечен доход до 420 лева, колкото в момента е минималната работна заплата. Това е близо 60 % от населението.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *