КНСБ започва да раздава кредити за закрила на хората

200 000 лв. ще бъде първоначалният капитал, с които ще бъдат покрити разноските по 1000 дела на незаконно уволнени синдикални лидери и членове на синдикалната организация, съобщи във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров.
„Това означава, че за нашите членове делата ще бъдат безплатни и ще се водят от адвокатите, които работят към конфедерацията, допълни той. Средствата за фонда не са от членски внос, а са акумулирани от участия по проекти на конфедерацията и при спечелени дела те ще се възвръщат обратно. Нашите членове заслужават закрила, когато им е нужна, особено при случаи на незаконно уволнение“, заяви Димитров. Той цитира статистика от 2010 г., когато в цялата страна са водени около 10 000 дела по трудови спорове. Половината от тях са за незаконни уволнения, останалите за неизплатени заплати.
Експертите на КНСБ подготвят още две инициативи, които се очаква да стартират от втората половина на следващата година.
Работи се по въвеждане и прилагане на универсална рентна застраховка, безплатна за синдикалните членове. Чрез нея те ще получават различни социални услуги, сред които допълнително обезщетение за безработица в размер на три цели заплати в продължение на една година.
Другата инициатива е изграждане на национална взаимоспомагателна каса, която ще предоставя на синдикални членове кредити до 2 000 лв. с ниски лихви, поясни Пламен Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *