КНСБ иска извънредно заседание на тристранния съвет

От синдиката искат да разберат какви допълнителни приходи за Бюджет 2013 ще донесат предложените от тях мерки, както и кои от предложенията им за разходи могат да бъдат реализирани, предвид допълнителните приходи.
 
„Заедно с това искаме да обсъдим решението на Министерски съвет за въвеждане на данък върху лихвите от влоговете, за което НСТС не намери време на предишното си заседание“. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция след заседанието на Регионалния съвет на синдиката в Хасково, което се проведе днес.
Късно снощи е приключило и заседанието на Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители (СБУ) в Хисаря. Висшият орган на организацията е взел решение, че ако не бъдат удовлетворени исканията на КНСБ, сред които и увеличение на единните разходни стандарти в средното образование с 15% от 1 януари 2013 г., синдикатът ще започне подготовката на национална протестна акция в София. Тя ще се проведе между първо и второ четене на Бюджет 2013 в Народното събрание.
От 1 януари 2013 г. предстои планирано увеличение на учителските заплати в страната. Това заяви в понеделник министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов при посещението си в Бургас. Той обаче направи уговорка, че увеличението ще зависи от начините, по които се управляват училищата и ще бъде различно по места, информира БНТ.
„Очакваме минимум 5% от гледна точка буферния бюджет на министерството, където ще влязат 60 и няколко милиона лева.“, обясни министърът.
На следващия ден председателят на СБУ Янка Такева заяви, че заплатите на учителите трябва да бъдат увеличени с не по-малко от 10%, информира агенция „Фокус“. Синдикалистът добави: „На 28 юни ние подписахме един колективен трудов договор на отраслово равнище, където поискахме 15 %, за да могат да се покрият инфлационните процеси за издръжката на учебните заведения и на детските градини и да бъдат повишени работните заплати. Не приемаме това 5 %-но увеличение на работните заплати. Това трябваше да се случи през септември. Тези 10 млн. лева, които имахме като икономии в средното образование от единните разходни стандарти, ни бяха взети и с тях се правят спортни зали на 12 учебни заведения“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *