КНСБ плаши с протест, ако пенсионната възраст се вдигне

КНСБ излезе с ултиматум към кабинета да замрази пенсионната реформа и през 2015 г., в противен случай заплаши с протести. Според законодателството в момента от догодина възрастта и стажът за хората от най-масовата трета категория трябва да се увеличат с по 4 месеца. Работещите тежък труд също би трябвало да се трудят с 6 месеца повече и да получат ранните си пенсии от професионалните фондове, а не от НОИ. Всички партии са съгласни за отлагане с 1 г., но за възрастта за трета категория липсва консенсус. Социалният вицепремиер Ивайло Калфин вече обяви, че най-вероятно ще се предложи смекчен вариант на модела на бившия финансов министър Симеон Дянков – за ръст с по-малко от четири месеца годишно. Ако законът не се промени, от 1 януари мъжете ще излизат в пенсия на 64 г., а жените – на 61 г.

„Склонни сме увеличението да е по-малко, както ни предложи вицепремиерът Калфин – с един или два месеца, – но от 2016 г. За догодина искаме замразяване на условията за пенсиониране за всички хора“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред „Сега“. По думите му „хората в страната масово твърдят, че не могат да понесат планираното през следващата година увеличение на пенсионната възраст и заявяват готовност за стачни действия“. Протестите ще се планират в края на седмицата заедно с КТ „Подкрепа“, ако дотогава кабинетът не се съгласи с условието на синдиката. В петък КНСБ ще се срещне и с финансовия министър Владислав Горанов, който пък вече заяви, че пенсионната реформа няма да бъде замразена.

КНСБ настоява за замразяване само на възрастта за пенсия, но не е против увеличаването на стажа с 4 месеца. Димитров обясни, че трябва да има и възраст за пенсия за работещите в специалните ведомства – военни, полицаи и др. Освен това синдикатите настояват и за по-високи осигуровки с по един процентен пункт за „Пенсия“ и „Безработица“ от 2015 г. Разговорите с финансовия министър очевидно няма да са леки, защото КНСБ имат още куп искания, насочени към доходите, като например минималната заплата да се вдигне с 60 лв. до 400 лв. от 1 януари. Горанов обяви, че се предвижда замразяване на сегашното й ниво от 340 лв., въпреки че в тригодишната бюджетна прогноза е записан ръст до 380 лв. „Единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е стимулиране на потреблението. Хубав, лош, ляв, десен, среден – няма никакво значение. Да си спомним онази поговорка, в която се казва, че не е важно какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки. В момента сме стигнали до това дередже. Няма алтернатива“, коментира Пламен Димитров. Той поиска още законодателни промени, с които да се гарантира 10% увеличение на средната заплата всяка година в резултат на колективното договаряне във фирмите и браншовете.

Исканията на синдикатите са точно противоположните на тези на работодателите, които не искат административно увеличаване на доходите, продължаване на пенсионната реформа (дори и с по-плавна стъпка) и неувеличаване на осигуровките. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира, че вдигането на минималната заплата ще обезлюди регионите и ще доведе до фалит на малки и средни фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *