Ковид-19 удари работната сила в офшорните зони

Офшорната работна сила е намаляла с повече от една трета след започване на блокирането по вина на Covid – 19.   Броят на хората, работещи на брега в Северно море, е спаднал с повече от една трета в началото на епидемията от коронавируса, съобщиха от организацията на местните индустриалци. 

Данните от Oil and Gas UK (OGUK) показват, че средната седмична работна сила е намаляла от 11 000 на 7 000 работници през март. Спирането на сондажното и инженерно строителство е причина за внезапната загуба на 4000 работни места. Въпреки че оттогава броят на офшорките нараства непрекъснато, те достигнаха връх едва 9 000 през август. Стопанската организация OGUK  призова правителството, регулаторните органи и индустрията да работят заедно за защита на работните места, което според него може да бъде особено ценно за периоз на преход към икономика с по-ниски въглеродни емисии.

oil workerДокладът за работната сила за 2020 г. казва, че приемането на схемата за приемане и задържане на работа на хората в в условията на коронавируса изглежда става на висока цена, особено във веригата за доставка на нефт и газ. Ниските цени на петрола и газа на пиковите месеци на пандемията допринасят още повече за проблемите на индустрията.

Мениджърът по въпросите на работната сила и уменията в OGUK д-р Аликс Том заяви: „Нашите цифри потвърждават първоначалното оперативно въздействие на блокирането през март тази година, като броят на работниците в офшорни зони намалява значително в рамките на един месец, тъй като компаниите намаляват до минимален брой служители в наддаване за контрол на разпространението. „Продължаваме да виждаме някои много тревожни признаци за заетост в сектора, с навлизането на пазара и продължаващото потискане на глобалното енергийно търсене, засягащо нашата индустрия, както много други в по-широката икономика.“ Тя добавя: „Набирането и задържането на разнообразни и талантливи хора ще бъде от съществено значение, тъй като ние работим в подкрепа на енергийните нужди на Обединеното кралство както сега, така и в контекста с по-ниски въглеродни емисии“.

Кевин КЕЙН
BBC Scotland’s environment correspondent

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *