Кога дължа мито при внос и износ на стоки?

Обичам да пазарувам от други държави заради разнообразните възможности, но и защото установявам, че някои  покупки се предлагат сравнително по-евтино в чужбина в сравнение с българския пазар. Но дали това наистина е така, или има някаква клопка при международното онлайн пазаруване? Това ли е в действителност крайната цена? Включено ли е ДДС? А доставка? А мито?

На първо място – какво представлява митото?

Мито е такса за внос или износ на стока от една държава в друга. То се определя от съответната държава или съюз от държави. Митото е задължително за всички граждани и  се събира  от митническите органи. Неговата цел е подпомагането на местното производство и допълване на държавния бюджет. Митата и таксите обикновено не са включени в цената на стоките, поръчвани онлайн. Поради това е изключително важно да се информирам добре по темата, за да имам сигурност, че коледните покупки ще влязат в бюджета ми, информира pravatami.bg.

Кога трябва да заплатя мито?

Това зависи от държавата, от която ще бъде доставена поръчаната стока. На първо място трябва да проверя дали е член на ЕС или не.

Важно! Като държава от Европейския съюз, България е част от Митническия съюз, който премахва митата, както и всички такси с равностоен ефект, върху вноса и износа на стоки между държавите членки. На практика това означава, че ако си купя стока от друга държава от ЕС няма да заплащам мито. Може да се изисква заплащане единствено на доставка, чиято цена мога да проверя в сайта на онлайн магазина.

Какво се случва обаче с продукти от Китай, САЩ или други държави извън ЕС и Митническия съюз?

България и другите членки на ЕС имат обща митническа тарифа. Това означава, че митата от трети страни към всички държави от Съюза са еднакви. Тяхната стойност зависи от цената на продукта:

  • За пратка на стойност до 15 евро не се дължи мито и ДДС.
  • За стоки между 15 евро и 150 евро не се дължи мито, но трябва да се заплати ДДС в размер на 20%.
  • За пратки над 150 евро дължа както мито, така и ДДС.

Важно! Всякаква техника, като например компютри, таблети и телефони, е освободена от мито, независимо от цената, на която е закупена.

Важно! За алкохолните продукти, парфюмите, тоалетните води, както и тютюневите изделия без значение от цената заплащам мито и ДДС.

 

При колет от физическо лице без търговски характер, например подарък от роднина, не дължа мито и ДДС, ако пратката е на стойност под 45 евро. Има обаче ограничения при тютюневите, алкохолните и парфюмерийните продукти. Могат да ми пратят до 50 цигари, до 50 мл. парфюм и до 1л спиртни напитки. Виното и бирата, като такива със слабо алкохолно съдържание, имат ограничение 2 литра.

Освен от цената, митото се определя и в зависимост от вида на стоката. Например детските играчки, часовниците, дрехите и книгите са в различни категории и съответно имат различно на стойност мито. В сайта на ТАРИКмного лесно мога да проверя, какъв е процентът мито на всеки един продукт.

ДДС за услуги в чужбина: Кога се начислява и в какъв размер.

Как да заплатя митото, щом не е включено в цената?

Международните пратки се получават чрез Български пощи или чрез частни куриерски компании.  В първия случай пратката се освобождава от митницата по ускорена процедура в местните митнически органи, като се заплаща мито и ДДС (ако се дължат такива), транспортните разходи, както и такса за обслужването. Във втория случай частните куриерски компании заплащат на митническите органи от мое име всички мита и такси, които се дължат за стоката. След това съответните разноски се заплащат на компанията от мен и тогава получавам коледните подаръци.

 

 

 

 

 

 

Автор: Пламена Грозева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *