Кога можем да влезем в еврозоната

„Новият акцент в работата ни ще бъде България- в еврозоната. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на традиционния празник на банкерите – 6 декември.

Банковият и финансов елит се събра на изискана церемония в столичния хотел „София“. Да поздравят банкерите освен управителят на БНБ Димитър Радев, бе целият управителен съвет на централната банка, председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на комисията за финансов надзор Карина Караиванова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатът Петър Кънев и Румен Гечев, банкери и финансисти.

„Поздравявам ви с успешния финал на две сериозни изпитания – стрес тестовете и оценката на активите. И с това, че не се наложи държавна намеса за спасяване на банки“, каза финансовият министър Владислав Горанов. И пожела на всички да пазят финансовата стабилност.

Шефката на финансовия надзор Карина Караиванова пък „благородно завидя“ и на централната банка и на трезорите за това, че тяхното изпитание е зад гърба им и посрещат празниците спокойно, за разлика от застрахователите и пенсионните фондове, които в момента са под напрежение заради същия „изпит“.

Председателят на банковата асоциация Петър Андронов сравни банкерите с алпинистите, които изкачват един от най-зловещите върхове – Анапурна, в подножието на който оставали завинаги останките на 40% от дръзналите да го покоряват.

„Много хора – и от Брюксел, и от вътре, предричаха, че стрес тестовете ще бъдат Анапурна за нас. Е, ние успяхме на 100% и никой не остана в подножието“, каза Андронов.

Той припомни на финансовия министър Горанов, че преди една година на същото място, министърът сравнил изпитанията с прилива, който когато се оттегли се „виждало кой е с гащи, и кой е без гащи“. „Всички сме с гащи“, обърна се Андронов към Горанов. И добави: „Макар, че на някои не са вързани добре“. Затова той пожела на БНБ да не отслабва регулациите и надзора над трезорите.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *