Кога се продават най-добре сънотворни и антидепресанти – по време на криза

Последствията от световната икономическа криза не се изразяват само в загуби. Или поне не за всички сектори. За някои компании, особено във фармацевтичния бизнес, затруднените икономически условия създават предпоставки за допълнителни печалби.
Въпреки понижените разходи за маркетинг и реклама се оказва, че фармацевтичните групи, произвеждащи сънотворни и антидепресанти, бележат ръстове в продажбите си. Обяснението е логично – колкото повече хора губят работата, жилището и предишния си начин на живот като цяло, толкова повече са склонни да взимат лекарства, за да успокояват натоварената си нервна система или да провеждат активно лечение на появило се психично разстройство.
Според компанията IMS Health, провеждаща изследвания за развитието на здравния сектор, продажбите на сънотворни са се повишили със 7% на щатския пазар през миналата година, докато изписваните с рецепта антидепресанти са отбелязали скок в продажбите си с 15 на сто.
Изглежда, че икономическите сътресения определено държат американците будни. В проучване от тази седмица на базираната във Вашингтон Асоциация по съня се казва, че 31% от запитаните респонденти твърдят, че са изгубили съня си заради финансовите си проблеми и новините за стремителния спад на икономиката.
В подобни условия най-големите фармацевтични компании могат с лекота да си позволят направените вече намаления на бюджетите за маркетинг и реклама с по десетки милиони долара на група.
Ако се съди по изказваните в последните месеци мнения на различни финансисти, политици и анализатори за продължителност на кризата, вероятно лесният растеж в тази ниша няма да свърши скоро. Докторите обаче предупреждават, че дори и неблагоприятните условия да се задържат дълго, „продължителната употреба на антидепресанти не е за препоръчване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *