Кога ще влезем в клуба на богатите от ЕС

 

„Кога ще влезем в еврозоната?“ т.е. в клуба на богатите, е един от най-новите хитове в топ-класацията на европейските еврокомисари и чиновници. Това в не-малка степен оправдава работата и лъска имиджа им, точно сега, когато в Германия нищо не е ясно, Брекзит напредва, цените на петрола и материалите тръгват нагоре, а в САЩ се задава данъчна реформа с неясни последици за бюджетния дефицит и световната икономика.  

Шумните изявления на еврокомисар Валдис Домбровскис, че ще се помогне по всякакъв начин България и Хърватия да се присъединят към еврозоната, не могат да игнорират простата истина, че (ЕЦБ) Европейската централна банка е институцията, която оценява дали една страна е готова  и  присъединяването й отговаря на изискванията, и дали ще допринесе за стабилността на валутния съюз.

Без да шуми ЕЦБ не е показала промяна в оценката си за България.   А докато не станем по-богати т.е. да достигнем 60-70% от равнището на доходите в ЕС няма да бъдем поканени в режима ЕRM2 или преведено в чакалнята на еврозоната. Проблемът на България е, че има ниска производителност, нисък Брутен Вътрешен Продукт /БВП/, ниски доходи и пенсии, голяма корупция, нереформирана здравна, образователна и социална системи, огромна държавна и местна  администрация. Икономическия растеж от 3-4% не е достатъчен в близко време да достигнем изискванията на ЕЦБ.

Нейното противопоставяне за включването на България в режима ERM2 т.е. в чакалнята на еврозоната ще ни блокира. Опита на ЕС със финансово нестабилни страни, като Гърция и Португалия, които не са били подготвени за влизане в еврозоната при приемането им, дава сериозно основание ЕЦБ да се противопоставя срещу включването на нови участници към валутния механизъм.

Допускането в еврозоната изисква две години финансова стабилност и ако това се постигне, еврото ще бъде прието като парична единица. Независимо, че сме финансово стабилни, ЕЦБ ще ни покани в чакалнята на еврозоната, когато спазим изискванията й, т.е. да извършим необходимите реформи и станем по-богати.

Тези изисквания могат да се преодолеят само с политически средства. Всъщност така бяхме приети в НАТО и ЕС, защото нито икономически, нито във военно отношение бяхме готови, просто трябваше да станем буферна зона срещу Изтока, плацдарм за военно присъствие, пазар на големите Европейски и световни корпорации, и както по-късно може да се наложи зона за емигранти от Близкия изток, Азия и Африка.

Това е ситуацията в момента и тя изключително трудно може да се промени, ако не се случи нещо чрезвичайно. Каквито и политически совалки да правят нашите политици със зачестилите посещения във авторитетни страни в Европа, всичко зависи от това дали ще се засили централизацията в ЕС, от развитието му на две или три скорости и разбира се от това какво се случва в малка и бедна България.

С две думи, ако се извършат необходимите реформи с ускорени темпове, сега когато се забелязва глобално икономическо оживление, т.е. могат да се проведат по-безболезнено, страната ни по-естествен път може да бъде поканена в чакалнята на богатите.

В цял свят, в клубовете на богатите приемат хора, които могат да си плащат сметките и имат средства да членуват в тях.

 Петър Къртев

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *