Кои купуват жилища в Банско

Българите са най-активни на жилищния пазар в курорта Банско през последната година. Най-много са столичаните, които търсят апартаменти в града под Тодорка.

Става въпрос за жилища, които са втора употреба. Те са купени преди десетина години най-вече от англичани и ирландци, но сега собствениците им ги препродават. От над 2500 апартамента на граждани на Албиона почти половината вече имат нови стопани – руснаци, сърби, румънци, гърци, българи. Десетки сделки са сключени с нашенци през последните 6 месеца, разкриха брокери от агенции за недвижими имоти, информира в.Стандарт.

Сега английските домове в Банско се препродават на 2-3 пъти по-ниска цена. По-заможните софиянци броят по 40-50 хил. евро за апартаменти, които са поне 70 кв. метра. Други пък дават по 30-35 хил. евро за жилища от 40-50 кв. метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата.

Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта, информира .

Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за квадратен метър. Най-много сделки се сключват със софиянци за студиа до 35-40 кв. метра, които струват между 12 000 и 15 000 евро в зависимост от екстрите в тях.

Предпочитат студиа, които после отдават под наем през целия зимен сезон на чуждестранни туристи. По този начин могат само за един сезон да си върнат почти половината от вложената инвестиция, тъй като вземат между 30 и 50 евро на вечер. Прди няколко месеца се продаде едноспален апартамент от 60 кв. м на цена от само 18 000 евро, споделят брокери в курортния град.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *