Кои професии могат да изчезнат

„Ако искате да знаете какво ще е бъдещето, питайте децата. Те знаят по-добре от нас. Те играят с нещата, любопитни са, експериментират, разучават, намират нови и нови интересни неща“…

Така започва речта си Герд Ленард – футурист и автор на редица книги, посветени на общуването и сблъсъка между хората и технологиите. Децата ни ще живеят в реалност, каквато ни е трудно да си представим, но е важно да ги подготвим за това, което ги очаква, предупреждава той.

„Само след едно поколение децата вече няма да знаят какво е това да караш кола. Няма да знаят що е да пишеш на ръка. Те ще живеят във време, в което колите са безпилотни, а писането – ненужно, дори и на клавиатура, защото машините ще приемат команди чрез глас“, добавя Ленард.

Категоричен е, че вече сме свидетели на генерална промяна в света и начина на използване на технологиите. И най-важното в процеса на тази промяна е хората да не забравят, че технологиите са средство, а не цел.

„Сега вече е модерно да нямаш кола! Интернет е пълен с музика, свободно достъпна, и това е съвсем естествено. Така е, защото днес ние продаваме не коли, а услуги за мобилност. Продаваме не музика, а музикални преживявания“, казва Ленард. Самият той е започнал кариерата си като музикант и като такъв е фалилрал през 2001 г.

Роботите не са страшни, но е проблем, ако ние станем като тях, според Герд Ленард

Ако хората гледат филми за бъдещето и формират представите си от тях, могат да се ужасят, споделя футуристът. Но според него, апокалиптичните сценарии на роботи, избиващи хората, са несъстоятелни.

„Проблемът с бъдещето и роботите не е такъв, какъвто ни го показват филмите. Изобщо няма опасност роботите да започнат да ни убиват и да отнемат нещата ни. Истинският проблем е, ако ние станем като тях!“, казва Ленард, намеквайки за съсредоточаването на хората в рутинни дейности, лишени от креативност и мисловност.

Рутинните дейности са тези, които много скоро ще изчезнат като професии. Това ще разкрие истинската стойност на човека – професиите на бъдещето са тези, които няма как да бъдат автоматизирани, защото са свързани с креативност, изграждане на взаимоотношения, ангажираност и емоционална интелигентност.

Не конкуренцията, а колаборацията ще носи успех в бъдеще, смята Герд Ленард

70% от професиите, които следващото поколение ще упражнява, все още не съществуват, информира technews.bg. „Кой знае, може би сред тях ще има такава като „главен директор по щастието“ – реторично пита Ленард.

Най-важното умение в това предстоящо бъдеще ще е способността за сътрудничество. Работата заедно с други хора ще е решаваща.

„Колаборацията ще е ключът към успеха. Не трябва да се боите от конкуренцията! Трябва да мислите по-скоро за това дали сте в състояние да работите в условията на сътрудничество, защото само това ще може да ви донесе успех“, предвещава известният футурист.

Герд Ленард бе в България по повод честването на 25-тата додишнина от стъпването на консултантската компания EY (бивша Ernst&Youbg) в България.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *