Кои са вай-печелившите американски акции?

 
За да се определи дали определен сектор се е представил добре или зле, обикновено резултатите на акциите се сравняват с движението на основния американски индекс S&P 500, който показва и представянето на американския фондов пазар.
За първите шест месеца на 2012 г. S&P 500 е регистрирал ръст от 6.41%.  Компаниите от три сектора демонстрират по-висок ръст от основния индекс.
Компаниите от комуналните услуги – начело на борсовото представяне
За първата половина на годината най-силно представяне показват акциите на компании от сектора на комуналните услуги, които регистрират 9% ръст за периода. След тях се нареждат компаниите от здравеопазването с 8.9%. Комуналните услуги се считат от инвеститорите за предвидим бизнес, който е част от ежедневието, така че в условията на несигурност в глобалната икономика тези компании се възприемат като убежище и носят стабилност.  Сред тях се отличава акциите на Northeast Utilities, които отчитат ръст от 8.70%.
Съвсем леко отстъпва в представянето секторът на услугите, който отново надвишава ръста на индекса с неговия резултат от 7.8%.
От друга страна, най-слабо за първото полугодие се проявиха акциите на добивните компании (-8.7%), както и конгломератите (6.9%), които имат експозиции към много сектори и пазари.
Финансовият сектор отчита сравнително балансирано представяне. Интересното е, че въпреки че от началото на годината финансовите институции от двете страни на Океана са подложени на критики и скандали, като цяло секторът се понижава с едва 0.7%.
Акцията – звезда на 2012 г.
Определено за пореден път можем да посочим Apple Inc. като една от компаниите, които грабват вниманието на инвеститорите. Ключовите новини за нея през първото полугодие не дойдоха обаче по линия на въведен нов продукт. Напротив, чисто корпоративните събития доминираха вниманието на инвеститорите в технологичната компания, като новините за поредния изненадващо висок ръст на печалбата.
За тримесечието, приключило на 31 март 2012 г., Apple обяви 12.30 долара печалба на акция, в сравнение с 6.40 долара година по-рано. За тримесечието, приключило на 30 юни, компанията обяви печалба от 9.32 долара на акция спрямо 7.79 долара на акция за същия период на 2011 г. През първото тримесечие на годината ръководството на „ябълковата компания“ обяви, че ще плати дивидент от 2.65 долара на акция (дивидентът беше изплатен в средата на месец август), а в допълнение стана ясно, че част от планините от й от кеш ще бъдат използвани за обратно изкупуване на акции. В резултат на всичко това Apple прибави 43.71% към стойността си за шестте месец от 2 януари до 29 юни на 2012 г. Понастоящем това е и компанията с най-голяма пазарна капитализация в световната корпоративна история..
Растящият пазар на таблети, както и очакванията, че на 12 септември Apple Inc. ще представи официално новите си продукти – iPhone 5 и iPad Mini, – обуславя ново поскъпване при акциите на компанията.
Рисковете през акцията на Аpple
Трябва да се отчете, обаче, рискът еднократно да се появи и разочароваща новина, коментират експертите. Мнозинството от пазарните участници изглежда приемат компанията като постоянно поскъпващ актив, което създава предпоставки акциите на Apple да се превърнат в инвестиционен балон. А балоните се пукат при най-малката „не толкова добра новина“.
Слаб старт на продажбите на iPhone 5  има риск да предизвика паника и разпродажби. Все пак това е само един от вариантите. Като цяло посоката акцията до края на годината изглежда възходяща.
Междувременно на пазара тръгна слух, че компанията обмисля сплит 1:10, с което акциите й да станат по-достъпни, като крайната цел е влизане в Dow Jones Industrial Average.
Перспективна акция за второто полугодие
Друга интересна компания е не толкова известната Quality Systems. Тя работи в сектора на здравеопазването, като по-конкретно разработва управленски софтуер за лекари и стоматолози. Потенциалът за ръст на тези дейност идва по една конкретна линия – американското правителство стимулира чрез частично субсидиране модернизирането на управлението при лекарските бази данни с пациенти.
Компаниите от Уолстрийт като цяло дават препоръка за покупка за тази компания точно заради очакванията, че тя ще поддържа постоянна клиентска база и през следващите месеци ще има сигурни поръчки.
Въпреки това през първото полугодие акцията на Quality Systems отчита спад от 27.05%. Причина за това са разминаванията в прогнозираните и реализираните печалби през първите две тримесечия. За пример, за тримесечието, завършило на 30 юни, очакванията бяха Quality Systems да е реализирала 0.26 долара на акция печалба, спрямо прогнози за 0.35 долара на акция.
В краткосрочен план рисковете, които оказваха натиск през първите шест месеца на 2012 г., все още са налице. Волатилността при тримесечните печалби е висока, което отблъсква големите инвеститори с това, че е трудно прогнозируема, казват анализаторите.
В допълнение, макар конкуренцията дори в САЩ в този бизнес да е малка, тя е агресивна. Борбата за пазарен дял вероятно ще бъде тежка, но пазарът изглежда широк, след като според официални данни мнозинството от медицинските лица (лекари и стоматолози, към които е насочена програмата) все още използват старите системи за управление на пациентските бази данни и им предстои модернизиране. Добрата новина е, че откъм финансови показатели конкурентите (Allscript Healthcare Solutions и Computer Programs and Systems Inc.) отстъпват пред Quality Systems. Например, маржът на печалба при Quality Systems е с 4% по-висок от този на Allscript Healthcare и с 14% по-висок от този на Computer Programs and Systems. Въпреки нестабилните приходи на компанията пред нея има подготвен пазар. Така че силните разпродажби са по-скоро необосновани и до края на годината може да се очаква ръст, като не са изключени стойности около 30.00 долара на акция.
Второто полугодие на 2012 г. се очаква да бъде интересно. Видно е, че въпреки продължаващите дебати за решения на европейските проблеми и очакванията за нови стимули от ФЕД, фондовите пазари показват стабилизиране. Годината показва, че добрите резултати на американските компании дават възможност също и за печалби от дивиденти за техните акционери.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *