Кои са десетте най-богати държави

Частният капитал в света в края на 2017 година е достигнал $ 215 трилиона, или с 12% повече от предходната година, показват данни на New World Wealth, цитирани от dir.bg.Кои са десетте най-богати държави.

Резултат с изображение за богати страни

Световното богатство обаче не е разпределено равномерно. В 10 от страните е съсредоточено 73.5% от него, останалите си разпределят 26.5%. Начело на Топ 10 най-богати държави е САЩ, където има 62.6 трилиона долара частни капитали. Второто място е за комунистически Китай, където частното богатство е 24.8 трилиона долара. Тройката завършва Япония с 19.5 трилиона долара.

Две европейски държави допълват първата петица на най-богатите- Германия и Великобритания, разликата между тях е малка- съответно 9.9 трилиона долара и 9.7 трилиона долара, индормира economynews.bg.

Шестото място е за Индия с 8.2 трилиона частни капитали, следвана на седмо място от Франция с 6.6 трилиона долара.Осми и девети са представители на Америка-Канада и Австралия. Те имат съответно 6.4 и 6.1 трилиона долара. Последното място в Топ 10 е за Италия с 4.3 трилиона долара.

За последните 10 години Китай и Индия са удвоили частния капитал повече от два пъти. докато в САЩ и Япония увеличението е доста по-скромно. Сред губещите са Италия и Франция-те регистрират известно намаление за десетилетието.

Според прогнозата на New World Wealth в следващите 10 години няма да има нови членове на Топ 10, но вътрешните размествания са много вероятни. Очаква се Индия да се качи до четвъртата позиция, а Китай да съкрати изоставането си от САЩ. Франция ще продължи да пада и вероятно ще стигне до осмото място.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *