Кои са най-бедните държави в света

Често определяме България както бедна страна, но други държави са далеч по ощетени икономически. В тези 5 страни нищетата е издигната на съвсем друго ниво.

Еритрея

Тя се отделя от Етиопия през 1993 г, но е силно засегната от италианските колонизатори през 19-ти век, защото се намира на стратегическо място, откъдето може да се контролира Суецкия канал.

Поради тази причина италианците я колонизират само година след отварянето на канала. Днес икономиката на Еритрея не се е подобрила особено и е скочила само с 1.2% между 2005 и 2008 г.

Бурунди

Бурунди е известна с племенните и гражданските си войни. Територията ѝ никога не се е радвала на мирни времена и в резултат на това е четвъртата най-бедна страна в света.

Около 80% от населението на Бурунди живее в бедност, а 57% от децата на възраст под 5 години страдат от хронично недохранване.

Зимбабве

Освен една от най-бедните страни, Зимбабве е също и страната с най-малка продължителност на живота в света – 37 години за мъжете и 34 за жените.

Една от причините за голямата смъртност е, че 20% от населението е заразено с ХИВ и СПИН. Либерия е една от малкото страни в Африка, която не е била колонизирана от Европа.

Вместо това страната е основана и колонизирана от освободени американски роби. Те са станали елита на обществото в страната и са издигнали правителство, наподобяващо това на САЩ.

През 1980 г президентът на Либерия е свален и в страната следва период на нестабилност и гражданска война.

Днес Либерия се възстановява от унищожителните ефекти на войната докато 85% от населението живее с по-малко от $1 на ден.

Демократична република Конго

През 2010 г. бившият Заир става най-бедната страна в света. Втората конгоанска война от 1998 г опустошава страната. Войната, в която участват поне седем чужди армии, е най-смъртоносният конфликт в света от Втората световна война насам. До 2008г войната е довела до смъртта на 5.4 милиона души.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *