Кои са най-безопасните автомобили за 2018 година

 

Снимки: Корпоративни сайтове със свободен достъп и Wikimedia

Кои са най-безопасните модели автомобили за 2018 година, определени по шест категории от американския научноизследователски неправителствен Застрахователен институт за безопасност по пътищата (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS). Някои то тях са подобрени модели и са произведените през миналата. Кои са най-безопасните автомобили за 2018 година.

Всички автомобили, подбрани от IIHS, са тествани за пасивна и активна безопасност и защита при сблъсък: при челен сблъсък с три степени на припокриване – ниско, средно, отлично, при страничен удар, устойчивост на покрива на автомобила и дизайн на облегалката за глава на пътниците, информира infostock.bg.

За да се постигнат максимална точност при оценяване безопасността на автомобилите, към шестте категории от IIHS са добавили и ефективност на фаровете, както и наличието или отсъствието на модерни системи за предотвратяване на челни сблъсъци с тристепенен рейтинг: липсва, средно, отлично.

Колкото и устойчиви да са автомобилите, много е важно как се управляват те. Последното мащабно проучване на базирания в Арлингтън, щата Вирджиния, САЩ, институт IIHS, 57% от смъртните случаи са причинени от невнимание на водачите, защото са говорили по време на шофирането по мобилните си телефони. През 2018 година процентът на шофьорите, които са станали причина за автопроизшествие, заради разговор по телефона, е нараснал с 3.4% спрямо 2014 година, когато IIHS започва подобни изследвания. Кои са най-безопасните автомобили за 2018 година.

Освен това, проблемът с разсеяното шофиране, и особено използването на мобилни телефони по време на шофиране, продължава да поражда безпокойство. Национално проучване от 2018 г. за безопасност на движението в САЩ, проведено от фондация „ААА“, е установило, че 64% от респондентите смятат, че разсеяното шофиране днес е много по-голям проблем, отколкото преди четири години.

И въпреки това или може бе точно заради това, производителите на автомобили продължават да ги подобряват с цел повишаване на тяхната безопасност и сигурност на пътя.

Ето и 10-те най-безопасните модели автомобили за 2018 година, класирани от IIHS:

На първо място е най-безопасният малък автомобил: Hyundai Accent (на снимката горе) – малолитражна кола, произведена от южнокорейската компания Hyundai Motor Company. Тази година автомобилът получи висок рейтинг на TSP (Top Safety Pick) от IIHS. Hyundai Accent е една от най-продаваните коли на почти всички пазари, където е представена официално. Автомобилът е търсен сред много, заради дизайна и сигурната изработка, както и заради отличните технически характеристики.

Втори е Honda Insight – най-безопасният лек автомобил. Най-новият седан на Honda беше представен официално в навечерието на световната премиера на автомобилното изложение в Ню Йорк през 2018 година. Тази година автомобилът получи висок рейтинг по TSP + и бе признат за най-безопасният лек автомобил за 2018 година.

Трети е Honda Accord – най-безопасната средната по мощност кола. Първият модел от тази марка е произведен от японския производител Honda през 1976 година. През настоящата година автомобилът получи висок рейтинг по TSP и бе признат за най-безопасният автомобил за среден клас през 2018 година.

Кои са най-безопасните автомобили за 2018 година.

Четвърти е Audi A3 – най-безопасният среден елитен автомобил. Малкият семеен клас хечбек е произведен от концерна Audi за пръв път през 1996 година. Тази година автомобилът получи висок рейтинг по TSP и бе признат за най-сигурният елитен автомобил среден размер през 2018 година.

Пети е Kia Cadenza – най-безопасният голям автомобил. Бизнес седанът на концерна Kia Motors тази година получи висок рейтинг по TSP и бе прибавен към групата най-безопасните автомобили за 2018 година. Говорейки за външния вид на модела Cadenza, търговците на Kia представят автомобила не само като модел от бизнес класа, но го причисляват и към луксозните спортни коли.

Шести е BMW 5 series – най-безопасният голям луксозен автомобил. От бизнес класа, произведени от BMW за пръв път през 1972 година. В момента на пазара се предлагат автомобили от марката седмо поколение на петата серия. Новата BMW 5-series е с отличен интериор от категорията алкантар, с висококачествена кожа и метали в оборудването на купето. Тази година автомобилът получи висок рейтинг по TSP + за втори път.

Седми е BMW X2 – най-безопасният компактен кросоувър. Автомобилът е с малък размер, което го прави идеален вариант за каране в града. Тази година този модел получи висок рейтинг по TSP за пръв път.

Осми е Honda Pilot – най-безопасният кросроувър среден размер. Този модел на Honda е представен на пазара за първи път през 2002 година. Освен това е най-големият SUV модел на на компанията с три реда седалки и 7- или 8-местна конфигурация на купето. Тази година автомобилът получи много висок рейтинг по TSP и изпревари конкурнтите си от моделите SUV.

Девети е Acura RDX – най-безопасният луксозен кросуовър среден размер. Дебютът на най-новото поколение на модела беше на Северноамериканското международно шоу. Автомобилът получи нов дизайн и модерна технология, както и нова версия на двигателя. Безспорен лидер е в този клас автомобили по рейтинга на TSP +.

Десети е Chrysler Pacifica – най-безопасният мини ван. Произведен е от Chrysler през 2016 г., който заменя Chrysler Town & Country. Моделът е успешен в световен мащаб, благодарение на достойните си характеристики, а най-новият модел, на който беше направена актуализация на електрониката, увеличи още повече популярността на автомобила по целия свят. Затова и получи най-високия рейтинг за тази група по TSP.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *