Кои са най-богатите имигранти в Америка

Списание „Форбс“ класира най-богатите имигранти в САЩ, съобщава в. „Стандарт“.
Пътят на нюйоркския магнат Джон Кациматидис и собственик на верига супермаркети започва от Гърция. Семейството му емигрира, когато той е само на шест месеца. Установяват се в Харлем, а баща му започва работа като сервитьор по 7 дни в седмицата. Кациматидис работи в магазин за хранителни стоки, като в същото време посещава лекции в Нюйоркския университет. Отказва се от обучението си, когато приятел му предлага да купи част от магазина. Първия си магазин за хранителни стоки отваря през 1969 г., а на 24-годишна възраст вече притежава 10 обекта и печели по 25 млн. долара годишно. Инвестира 5 млн. долара в недвижими имоти през 1977 г., които за 5 години стигат стойност от 100 млн. долара. Днес неговата компания Red Apple Group притежава имоти за стотици милиони долари. „Нямах право да се проваля, знаех го от самото начало“, казва Кациматидис и признава, че съвсем доскоро сам миел чиниите.
Сергей Брин е един от създателите на Google, най-голямата търсачка в света, която използват милиони хора. Неговото потекло, също като това на Кациматидис, не е от САЩ. Баща му е руснак, който през 1979 г. се отправя на път към Америка. През 1998 г. Сергей стартира проекта Google от гаража на свой приятел. Днес неговото състояние се оценява на 16 млрд. долара.
За Игор Оленикоф, калифорнийски имотен магнат, роден и отгледан в Иран, чуждият произход е допълнителен стимул. Неговите родители бягат от Русия в близкоизточната държава след революцията от 1917 г. През 1956 г., когато е на 15 години, Игор тръгва да търси късмета си в САЩ само с 800 долара. Посещава университета на Южна Каролина и заема изпълнителна длъжност в звукозаписната компания Motown Records, преди да се насочи към недвижимите имоти. Днес неговата компания „Олен Пропъртис“ притежава 6,4 млн. кв. фута търговски площи и 11 800 жилищни имота в Лос Анджелис, Лас Вегас и Флорида. „В Иран никога нямаше да успея и да се замогна“, споделя Оленикоф.
Сред най-богатите хора в САЩ е и Джон Клюге. Някогашният най-богат човек в света е роден в Германия през 1914 г. Завършва Колумбийския университет и започва да се занимава с медии през 1959 г., когато купува дял за 4 млн. долара в Metropolitan Broadcasting Corp., преименувана „Метромедия“ през 1961 г. Инвестира в независими телевизионни компании. Натрупва състояние и започва да изгражда ресторантьорска империя. Джон Клюге се изявява и като филантроп, а най-щедър е към Колумбийския университет, на който дарява 400 млн. долара.
Да сбъдне американската мечта успява и роденият през 1952 г. Патрик Сун-Шионг. Баща му е селски лекар в Китай, но през Втората световна война семейството му емигрира в Южна Африка. Патрик завършва училище на 16-годишна възраст и работи като лекар в следващите 7 години. Заради расовите правила на апартейда обаче получава само половината от заплатата си. През 1980 г. се записва да учи в Калифорнийския университет. Присъединява се към UCLA през 1980 г. Основава компанията VivoRx, която изпробва различни техники за лечение на диабет. След спор с брат си и инвеститорите обаче напуска компанията. Разработва лекарството за лечение на рак на млечната жлеза абраксан.
Роденият в Будапеща Джордж Сорос също намира място в класацията на „Форбс“. Неговото семейство преживява нацистката окупация на Унгария. Джордж обаче решава да учи в Лондон и напуска родината си. След като завършва икономика в кралството, заминава за Ню Йорк, където работи като търговец. Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основава фондация „Отворено общество“ и написва няколко книги. Неговото богатство е оценено на 8,5 млрд. долара. Сумата, която е дарил от 1991 г. насам чрез своята фондация, е около 5 млрд. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *