Кои са най-евтините квартали в София за покупка на имот

Имотите в някои квартали на София поскъпнаха от началото на тази година. Най-сериозен ръст на цените през първото тримесечие на 2021 на годишна база има в кварталите Кръстова вада (8,03%), Лозенец (7,9%), Иван Вазов (7,4%).
Wide aerial drone shot of statue of Sofia city, Bulgaria - (Bulgarian : Статуята на София, България) Wide aerial drone shot of statue of Sofia city, Bulgaria - (Bulgarian : Статуята на София, България) The picture was taken at day time with DJI Phantom 4 Pro drone / quadcopter. софия българия stock pictures, royalty-free photos & images

        снимка istock

Като цяло за София средният ръст на цените на жилищата е почти 6% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на АДРЕС Недвижими имоти, информира pariteni.bg.

Според данни на компанията най-скъпо излиза апартамент в Иван Вазов и Изток, където квадратният метър вече струва съответно 1698 и 1628 евро. След тях се нареждат Лозенец и Център с цени – 1582 и 1579 евро на квадрат. Около 1300 евро върви квадратът в Кръстова вада, Младост и Гео Милев.

По-ниски са цените в Борово – 1133 евро за кв. м, Витоша – 1144 евро за кв. м, Красно село – 1129 евро за кв. м и Манастирски ливади – 1156 евро. Най-евтино излиза да си купите апартамент в кв. Свобода – 765 евро но кв. м и Обеля – 788 евро на кв. м. В Люлин цената също е под 1000 евро на квадрат – 809 евро, а в Красна поляна – 877 евро на кв. м.

Най-търсените имоти на пазара в София са тристайните апартаменти. Цената за тях варира между 115-135 хиляди евро. За двустаен цената е 70-90 хиляди евро, сочат още данни на компанията.

Лек ръст на цените в началото на 2021 г. има и в Пловдив и Бургас. Във Варна обаче има лек спад, а причината е изместването на търсенето от страна на купувачи от център към периферия и курортите. Не е невъзможно засега по морето да се намерят и студиа и за 10-20 хил. евро, което е дори под цената на гараж в София.

istcok
istock

Прогнозата на компанията за следващите 1-2 години е обвързана с движението на лихвите по ипотеките в САЩ. Очакванията за трайното им покачване в дългосрочен план неизменно ще се отрази върху активността и броя на сключените сделки. У нас подобен сценарий би отнел повече време, но също би довел до по-предпазливо поведение от страна на купувачите и задържане на активността.

Какви апартаменти се търсят в София

Другият съществен фактор за развитието на пазара в краткосрочен и средносрочен план е поведението на продавачите. За да продължи динамиката на пазара, е важно собствениците да проявяват повече активност и да се възползват от сегашната ситуация. Купувачите в момента са добре запознати с условията, провеждат по-малко огледи преди да пристъпят към покупка, но се интересуват предимно от нови оферти.

Сделките с по-стари оферти обикновено се сключват след коментар в цената, докато при новите обяви купувачите по-рядко търсят отстъпки, обясняват от компанията.

istock
istock

Преди години за лукс се е смятало кварталът, в който живеем, докато сега се цени повече отдалечеността и спокойствието, което от своя страна подклажда интереса към затворените комплекси като алтернативен вариант на къща извън града, но с всички градски удобства. Според нея обаче има проблеми с управлението на подобни комплекси и събирането на таксите. Цените на жилищата там вървят в общия тренд на покачване и не изпреварват останалите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *