Кои са най-скъпите градове в света и къде е София?

~Швейцарските градове Цюрих и Женева, както и американският Ню Йорк, са най-скъпите места за живеене в света. Това показва класация на банка UBS, цитирана от Bloomberg.

Разходите за живот на тричленно семейство в Цюрих възлизат на 3600 долара на месец, базирани върху 122 стоки и услуги, в които обаче не влиза наемът.

В Женева положението не е по-различно – по тези показатели тя се нарежда втора с 3500 долара, следвана от Ню Йорк с 3340 долара разходи на месец.

Bloomberg посочва обаче, че ако бъде включен и наемът в сметката, то Ню Йорк става първенец по разходи. Двустайно жилище там излиза 4320 долара на месец в сравнение с 2390 долара в Цюрих.

Високите разходи, разбира се, произлизат и от високи приходи. В Цюрих на час работещ печели по 41 долара бруто, 21 пъти повече от Киев – последният в класацията. Разходите за живот обаче са само 2.8 по-високи от украинската столица, а разходите за наем – 4.4 пъти повече.

Българската столица също е включена в класацията непосредствено пред Киев.

Високият стандарт определя и високите разходи за посещение на тези градове. Не така обаче стоят нещата с източноевропейските столици. В Букурещ е най-евтино за туристи, следван от София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *