Кои са основните киберизмами в нета

Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами в нашето интернет пространство“.

Киберсигурност, Презентация по Информатика, ИТ - Pomagalo.com

Това каза пред БНР Васил Грънчаров, директор на дирекция „Мрежова информационна сигурност“ към Държавната агенция „Електронно управление“, информира pariteni.bg.

„В нашите компетентности е да водим подробна статистика за установените типове кибератаки във и от българското интернет пространство, както и да предупреждаваме публичните институциите, когато имаме данни за такива атаки и даваме препоръки какво да се предприеме.

България има ресурс за добра киберсигурност, но не го управлява пълноценно - От деня - БНР Новини
Сред измамите за миналата година най-разпространена е киберизмамата заради работата вкъщи. Регистрираните инциденти са нараснали в абсолютна стойност – 2087 са регистрирани за 2020 година, като 2019 година са били 1900, а през 2018 година – 1804“.

С над 35 на сто рязко са скочили кражбите на лични данни от интернет. Изнудването в интернет за заплащане на откуп също е част от дейността, свързана с измама.

istock
istock

„Пуска се мейл, в който е имплантиран вирус с криптирана информация, като се заплашват получателите на тази информация, че ще им бъде разкрита кореспонденцията или лични данни и им се иска откуп, обикновено в криптовалути. На обществените институции сме препоръчали да уведомят служителите си да внимават, ако получат писма от непознати податели, да не отварят прикачените им файлове или линкове. Ако бъдат заразени с криптиращ софтуер, препоръчваме да не се плаща откуп, тъй като не е сигурно, че тези файлове ще бъдат възстановени“, каза още Васил Грънчаров.

По думите му се отбелязват две таргет групи, които са подложени на киберизмами и атаки – това са здравните власти за периода от април до юни миналата година, атаки, свързани с информация за Covid-19, а след април са нараснали атаките към финансовите институции. 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *