Кои са основните причини за високата смъртност у нас

Тенденцията за висока смъртност у нас в резултат на сърдечно-съдови проблеми продължава да е в сила и през цялата 2015-а, става ясно от статистика на НСИ. Близо 100 хил. българи са починали от болести, свързани със злокачествени образувания (18 020), болести на органите на кръвообращението (72 028), на белите дробове (4045) и на храносмилателната система (3856). За сравнение общата смъртност сред населението е била 110 117. По този показател се наблюдава увеличение спрямо предходни години: 104 345 души през 2013-а и 108 952 през 2014-а.

България е на първо място в Европа по броя на починали от болести на органите на кръвообращението. По данни на Министерството на здравеопазването у нас на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови проблеми (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения информира в.Труд.

На другия полюс в черната класация през изминалата година са случаите на смърт при бременност, раждане и послеродов период – 4, болести на ухото – 2, на костно-мускулната система и съединителната тъкан – 42 случая.

Данните показват още, че смъртността сред мъжете традиционно се запазва по-висока от тази при жените – съответно 57 040 спрямо 53 077.

На годишна база разходите за здраве в страната ни възлизат на над 6 млрд. лева, от които половината са за сметка на пациентите.

One thought on “Кои са основните причини за високата смъртност у нас

  • 10.08.2016 в 21:06
    Permalink

    И още по-лошо ще стане, защото здравната система в България е престъпно замислена!!! Идиотите ни са в излишък! Алчните за много пари и те ще умрат скоро, поради липса на разум и нищо няма да занесат на оня свят и придобитото от тях, понеже е от зли дела ще бъде безсмислено пропиляно и без полза!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *