Кои са полезните заместители на захарта

Потребителите, които търсят здравословна алтернатива на захарта се увеличават. Това засилва интереса към нейните алтернативи, пише Elle. Ще ви помогнем с кратък списък.

 

1. Сироп от агаве
Не го бъркайте с кленов сироп – сиропът от агаве се извлича от кактус. Той е с нисък гликемичен индекс и е идеален за добавяне към билкови чайове и кафе.

2. Палмова захар
Извлича се от кората на вид палмово дърво в Индонезия. Извличането на материала става ръчно и се редуцира до гъст сироп, приличащ на мека захар. Този гъст сироп е изключително богат на желязо.

3. Ечемичен малц
Малцът се получава от покълнали зърна на царевица, пшеница или ориз – всички са полезни за организма. Но истинският ечемичен малц се получава от ечемик, разбира се. От другите култури се получава по-скоро сироп. Ечемичният малц е подходящ за добавяне към кисело мляко и напитки, както и към сладкиши.

4. Кокосова захар
Тя е със златист цвят, прилича на кафява захар и се получава от сока на кокосови цветя. Тя е богата на цинк и желязо, съдържа инулин, водно-разтворими фибри и пробиотици.

5. Кленов сироп
Заедно с меда той е най-разпространената алтернатива на захарта. Съдържа много хранителни вещества и най-малко 40 антиоксиданта. От всички алтернативи на захарта, кленовият сироп е с най-малко съдържание на калории. Той заема почетно място във всички модерни диети.

6. Стевия
Известна като „зелена захар“, стевията е растение, чийто произход търсим в Южна Америка. Тя има необичаен вкус, който е изключително сладък, но доста хора го намират за много приятен.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *