Кои са 10-те най-големи вериги за продажби на дребно в света

Преди католическия Великден се проведе специална кампания на германските търговски вериги за продажби на дребно (дискаунтъри) по зареждане на магазините със стоки, съобщава немският икономически вестник Handelsblatt. От шампанското в специални бутилки и говеждо месо от Южна Америка, до испанската шунка Серано, дискаунтърите бяха помислили за всичко свързано с богатия им асортимент.

Aldi, Lidl и компания искаха да направят тази година много повече от това да бъдат просто „евтини“. Последните данни на консултантската компания за изследване на потреблението (GfK) показват, че през 2016 година германците са предпочели да изберат приоритетно качеството вместо цената на закупуваните от тях хранителни продукти. Handelsblatt представя класация на най-големите дискаунтъри в света според годишния оборот. Източникът на данните е Planet Retail/Statista.

10-то място сред най-големите дискаунтъри в света е Dollar Tree. Годишният оборот, който е генерирала американската компания през 2014 година е 6,8 милиарда евро.

9-тото място е за дискаунтър от Скандинавия – това е Rema 1000. Оборотът на компанията за 2014 година е 7 милиарда евро.

8-мо място заема американският дискаунтър Family Dollar, чийто оборот достига 8,3 милиарда евро през 2014 г.

7-мият по големина дискаунтър в света се казва Biedronka и развива силно дейността си в Полша, но принадлежи към португалската група JMR Jerónimo Martins Retails. През 2014 година оборотът на веригата е около 9,3 милиарда евро.

6-то място заема дискаунтърът от Испания Dia (в превод „ден“). През 2014 година оборотът на Dia достига 10,3 милиарда евро.

5-то място е за немската компания Penny. Дискаунтърът принадлежи към групата на Rewe. През 2014 година Penny е реализирал оборот от 12,1 милиарда евро.

4-тият по големина дискаунтър в света е Netto. Веригата е част от групата Edeka, като е генерирала оборот от 14,5 милиарда евро през 2014 година.

3-то място заема американската верига Dollar General, която е успяла да продаде през 2014 година стоки на стойност от 15 милиарда евро.

2-рото място в класацията е за дискаунтърът Lidl, който принадлежи към групата Schwarz и благодарение на реализирания оборот във веригата си от супермаркети от цели 62,7 милиарда евро през 2014 г. е далеч преди втория в класирането.

1-вото място за най-голям дискаунтър в света е за Aldi. През 2014 година германската компания е успяла да продаде продукти на стойност от 65,9 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *