Кои са 50-те най-добри ресторанта в света за 2021 година

Годишният списък на 50-те най-добри ресторанта в света се завръща – и за първи път един град заема двете първи места, съобщава CNBC Global Traveler.

 

Снимка: Pixabay

Два ресторанта в Копенхаген, Дания – Noma и Geranium – се класираха съответно на 1-во и 2-ро място на церемонията по награждаването на „50-те най-добри ресторанта в света“, провела се във вторник в Антверпен, Белгия, информира infostock.bg.

Това означава, че Noma е за пети път в списъка от 2010 г. насам.

От създаването на списъка през 2002 г. европейските и понякога американските ресторанти биват номинирани най-добрия ресторант в света. Тази година списъкът остава непокътнат.

Годишната класация, организирана от британската компания William Reed Media, не беше публикувана миналата година поради пандемията.

Noma, отново, е „Най-добрият ресторант в света“

Ръководен от главния готвач Рене Редзепи, Noma е известен със своята „нова скандинавска кухня“, която се основава на фуражни и ферментирали храни.

Снимка: Интериорът на датския ресторант Noma, най-добрият ресторант в света за пети път през последните 11 години | Източник: Getty Images

Редзепи пуска три менюта всяка година – сезонът на океана, сезонът на зеленчуците и сезонът на дивеча и гората – последният, който в момента се сервира за 2800 датски крони (436 долара) на човек. Вино за двама ще струват допълнителни 280 долара, а всяко меню включва около 20 ястия.

Менюто се променя през всеки „сезон“ и се казва, че ресторантът няма две еднакви ястия.

„През 2010 г., когато стояхме на онази сцена и думите на водещия, че Noma е номер едно, ме застреляха на място. Това наистина беше шок за моята нервна система – за всички като цяло – и със сигурност шок за нашата система за резервации… уебсайтът ни се срина многократно“, каза Реджепи на церемонията по награждаването, провела се на 5 октомври. „Изведнъж всички започнаха да питат: „Какво се случва в Дания?“

След като същите ресторанти доминираха в класацията повече от десетилетие, 50-те най-добри организации обявиха през 2019 г., че победителите №1 не могат да бъдат включени в списъците за следващите години. Noma затвори през 2016 г. и отново се отвори на ново място през 2018 г., което ѝ позволи да се състезава отново.

Предишните победители заели №1 позиция се наричат „Най-добрите от най-добрите“. Noma скоро ще се присъедини към седемте ресторанта в този списък, сред които са El Bulli в Испания, The Fat Duck в Обединеното кралство и The French Laundry в САЩ, както и „Noma (първоначалното му местоположение)“, както пише в списъка.

Пълният списък е следният:

 1. Noma (Копенхаген, Дания)
 2. Geranium (Копенхаген, Дания)
 3. Asador Etxebarri (Атхондо, Испания)
 4. Central (Лима, Перу)
 5. Disfrutar (Барселона, Испания)
 6. Frantzen (Стокхолм, Швеция)
 7. Maido (Лима, Перу)
 8. Odette (Сингапур)
 9. Pujol (Мексико Сити, Мексико)
 10. The Chairman (Хонг Конг, Китай)
 11. Den (Токио, Япония)
 12. Steirereck (Виена, Австрия)
 13. Don Julio (Буенос Айрес, Аржентина)
 14. Mugaritz (Сан Себастиан, Испания)
 15. Lido 84 (Гардоне Ривиера, Италия)
 16. Elkano (Getaria, Испания)
 17. A Casa do Porco (Сао Пауло, Бразилия)
 18. Piazza Duomo (Алба, Италия)
 19. Narisawa (Токио, Япония)
 20. Diverxo (Мадрид, Испания)
 21. Hisa Franko (Кобарид, Словения)
 22. Cosme (Ню Йорк, САЩ)
 23. Arpege (Париж, Франция)
 24. Septime (Париж, Франция)
 25. White Rabbit (Москва, Русия)
 26. Le Calandre (Рубано, Италия)
 27. Quintonil (Мексико Сити, Мексико)
 28. Benu (Сан Франциско, САЩ)
 29. Reale (Кастел ди Сангро, Италия)
 30. Twins Garden (Москва, Русия)
 31. Restaurant Tim Raue (Берлин, Германия)
 32. The Clove Club (Лондон, Великобритания)
 33. Lyle’s (Лондон, Великобритания)
 34. Burnt Ends (Сингапур)
 35. Ultraviolet by Paul Pairet (Шанхай, Китай)
 36. Hof Van Cleve (Cruishoutem, Белгия)
 37. SingleThread (Хилдсбург, Калифорния, САЩ)
 38. Borago (Сантяго, Чили)
 39. Florilege (Токио, Япония)
 40. Suhring (Банкок, Тайланд)
 41. Alleno Paris au Pavillion Ledoyen (Париж, Франция)
 42. Belcanto (Лисабон, Португалия)
 43. Atomix (Ню Йорк, САЩ)
 44. Le Bernardin (Ню Йорк, САЩ)
 45. Nobelhart & Schmutzig (Берлин, Германия)
 46. Leo (Богота, Колумбия)
 47. Maaemo (Осло, Норвегия)
 48. Atelier Crenn (Сан Франциско, САЩ)
 49. Azurmendi (Ларабетзу, Испания)
 50. Wolfgat (Патерностер, Южна Африка)

Тази година списъкът беше доминиран от Европа, където се намират повече от половината от номинираните ресторанти. Азия заема осем места, а сингапурският Odette (№8) заема най-високата позиция на континента.

Снимка: Odette в Сингапур беше един от двата ресторанта в Азия, влезли в топ 10 на „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2021 г. | Източник: Getty Images

Осем ресторанта от Северна Америка са успели да се класират, а мексиканският Pujol е назован като „Най-добрият ресторант в Северна Америка“. Южна Америка се класира с шест места, като две – Central и Maido, и двете в Перу – влязоха в престижния списък на Топ 10.

Африка влезе в списъка, а Южноафриканският Wolfgat се класира на 50-то място.

Испания успя да влезе в списъка с шест ресторанта – най-много за една страна. Повече от половината от тях се намират в Баската автономна област, автономен регион и известен кулинарен център близо до границата с Франция.

Asador Etxebarri - Atxondo, Biscay - Restaurant | Facebook

Как се съставя списъкът

Ето как работи гласуването, според уебсайта на Топ 50.

Институциите избират около 1040 индустриални вътрешни лица, наречени „академия“. Това са кулинарни писатели, критици, готвачи и ресторантьори от 26 географски региона по целия свят. Най-малко 25% от членовете на академията във всеки регион се променят всяка година.

Всеки участник избира 10 ресторанта. Няма установени изисквания и ресторантите се избират по преценка на участниците, каза Уилям Дрю, директор на съдържанието за 50-те най-добри ресторанта в света.

„За един човек храната може да бъде всичко, за друг винената карта или атмосферата могат да играят по-важна роля“, каза той пред CNBC. „Няма установени критерии – ние не вярваме, че има или трябва да има определен тип ресторант, който да бъде в списъка на 50-те най-добри“.

Членовете на академията трябва да гласуват за най-малко четири ресторанта извън техните региони. За да се вземат предвид ограничените възможности за пътуване и хранене, причинени от глобалната пандемия, списъкът за 2021 г. се състоеше от гласове, подадени през януари 2020 г., които никога не са били публикувани, както и актуализирани регионални опции, каза Дрю.

Други награди

Въпреки името си, 50-те най-добри организации миналия месец публикуваха списък с ресторанти, които заемат местата от 51 до 100. Организацията публикува първия си разширен списък през юни – за списъка си с 50-те най-добри бара в Азия – за да отбележи по-голям брой достойни заведения, съобщи редакторът на съдържанието на списъка Марк Сансъм пред CNBC.

Тази седмица Академията обяви и индивидуални награди.

Перуанската готвачка Пиа Леон претендира за наградата за „Най-добра жена готвач в света“ за работата си в ресторанта Central в Лима, класиран на 4 място, както и за първото си самостоятелно начинание, вдъхновения от природата ресторант Kjolle, също в Лима, Перу.

Италиански ресторант Lido 84, който дебютира под номер 15, получи най-високата награда за ново вписване, която се предоставя на ресторант, заемащ най-високото място сред всички нови участници в списъка.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *