Който иска да стачкува, да отива в демократична Гърция

Аз помолих синдикатите да не плашат за щяло и нещяло със стачки, защото нашето правителство от първия ден, вече 9 месеца, има конкретен ангажимент към социалния диалог.
Това каза министърът на труда и социалната политика Т. Младенов във връзка с предстоящото обсъждане на начина на изплащане на болничните листове на Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде „Фокус”.
„Сега има такъв социален диалог, какъвто не е имало никога досега и това го признават и синдикати, и работодателите. Аз ги моля на масата на преговорите да се решават тези въпроси, а не някой да тика някого, и да плаши непрекъснато със стачки. Ако искат стачка синдикатите, да вървят в Гърция. В Гърция всеки ден има стачки“, каза Младенов.
„Това са част от антикризисните мерки, това са част от промените в Кодекса за социално осигуряване, които приехме със синдикатите и работодателите”, посочи Младенов.
Той уточни, че въпросът ще бъде решен от правителството другата седмица. Репликата на министъра бе относно отправените заплахи от страна на синдикатите, че ще стачкуват, ако бъдат приети промените за ползването на платените годишни отпуски и краткосрочните болнични във вариантите, които предлага правителството.
Днес пък лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев коментира, че „синдикатите в страната за сега са много меки“. Според него „Подкрепа“ се държи така, защото има министър в лицето на Тотю Младенов. КНСБ са малко по-критични, но също се въздържат, което говори за насаден страх, каза лидерът на БСП. Той предупреди профсъюзите, че с това си поведение ще отблъснат и изгубят членовете си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *