Кой е Добрев, че командва президента, пита Станишев

Кой е той, попита лидерът на БСП Сергей Станишев. Референдумът се определя кога да бъде от президента или Добрев командва президента, предположи той пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
 
Референдумът по проекта за АЕЦ „Белене” ще бъде обявен до три месеца , обяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. „Абсурди в нашата държава. Ясно е, че ГЕРБ се изплаши от тези 770 000 граждани. По закон НС има право да редактира въпроса за референдума, без да променя съдържанието. ГЕРБ ще се опита да дискредитира референдума, ще правят сигурно и опити да подменят съдържанието на въпроса и ние ще се борим с всички сили срещу това. Иначе ще е гавра с всички тези подписали се българи“, заяви Станишев. „Вече е толкова смешно. Един ден преди да излезе проверката на подписката  (обявена в парламента на 28 септември – б.р.), ясно е, че предишния ден са знаели управляващите, изведнъж водят помпозно с фанфари едва ли не в НС инвеститор. И казват – намерихме решение, това е кризисен пиар нищо друго. В НС Цачева и Добрев във възторг: „Намерихме инвеститор“, за да залъжат хората. Два-три дни по-късно премиерът казва няма да водим преговори, ще има референдум. Миналата седмица Добрев, който казва: „Какви преговори“, доведе същите тези инвеститори, това е без разрешение на премиера ли?!“, попита Станишев.
По думите му се оказало, че са водени преговори пролетта и „нещо тук е гнило“. „Не искам да имаме руска или американска електроцентрала, а българска, която да работи за българските граждани, това е смисълът на „Белене“, категоричен е Станишев и припомни, че има две американски електроцентрали, два ТЕЦ-а, които произвеждат по-скъп ток от държавния. За референдума се изказа и омбудсманът Константин Пенчев. „Народното събрание излиза с решение, че трябва да има референдум и формулира въпроса по смисъл, какъвто е въпросът в самата подписка. Отговорът може да е с „да“ и „не“, въпросите може да са няколко, но трябва да има „да“ и „не“, отбеляза той пред БНТ. „Ако кажат „да“, очевидно трябва да се види практически как това „да“ да се случи“, каза той. Пенчев уточни, че по закон провеждането на референдума подлежи на контрол от Конституционния съд, а обявяването на резултатите – от ВАС. „Този референдум е твърде политизиран. Не, че темата е политическа, а самата цел на референдума беше много политизирана, идват избори“, констатира той.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *