Кой измисля суеверията?

Много хора в САЩ смятат, че старата банкнота от два долара носи нещастие. За да премахнат лошото й въздействие хората масово късали част от банкнотата под формата на триъгълник – стар символ на живота.
Тетрафобията е много разпространена в страните като Китай, Япония, Корея и Хаваите. Използването на числото 4 в тези държави е сведено до минимум, защото при произнасянето му на китайски, японски или корейски то звучи почти еднакво като думата смърт. Поради тази причина мобилните телефонни, които съдържат числото 4 са много по-евтини в сравнение с останалите. В много сгради няма 4-ти етаж, а на право се качвате от третия на петия етаж.
В много западни страни съществува трискаидекафобията – страх от числото 13. Поради тази причина на много места няма 13-ти етаж в сградите.
В Южна Каролина хората смятат, че оставянето на шапка върху леглото носи нещастие. В Швеция – че оставянето на ключовете върху масата носи нещастие. Във Великобритания пък са убедени, че поставянето на новите обувки върху масата или леглото ще донесе нещастие на семейството. Руснаците пък вярват, че преди всяко пътуване трябва да се седне върху куфарите за да се избегнат неприятни инциденти.
А някой отстрани печели много от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *