Кой победи на изборите в Европа

След изборите за Европейски парламент се оказа, че има двама скромни победители – Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Двете партии спечелиха най-много гласове, но подкрепата за тях падна със средно 20% спрямо 2014 г.

Резултат с изображение за ес

„В ЕНП нямаме усещане за победа, тъй като губим гласове, но сме щастливи да сме първи“, каза кандидатите на партията за председател на Европейската комисия Манфред Вебер. В ЕНП членуват ГЕРБ и ДСБ. Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс пък заяви, че неговата формация (член на която е БСП) трябва да да приема резултат на изборите с известна скромност. Особено тежки загуба на гласове десните имаха в Германия, а във Франция на практика се превръщат във второстепенна сила. Социалдемократите също понесоха поражение в Германия, а в Италия вече не са реален играч на политическата сцена.

Големите печеливши са всъщност на трето и четвърто място. Коалицията между либералите, френската „Ренесанс“ на Емаюел Макрон и румънският Анти-корупционен алианс, както и Зелените/Европейски свободен алианс увеличават бройката си евродепутати с около 25%. „Тази вечер е историческа, тъй като в Европа вече има нов баланс на силите“, каза след приключването на изборния ден лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад.

По-скоро губещи са националистическите партии (най-общо партиите, които искат сериозно отслабване на правомощията на ЕС за сметка на страните членки), които не успяха да надскочиха тавана си. Въпреки че победата на „Национален сбор“ на Марин Льо Пен във Франция беше унизителна за президента Еманюел Макрон, крайнодясната партия, която традиционно печели изборите за Европейски парламент в страната, има малко по-слаб резултат от 2014 г. и вероятно ще има с двама евродепутати по-малко.

Коалиционна аритметика

Изходът от изборите позволява формирането на няколко възможни коалиции. ЕНП сама не може да формира управляваща коалиция, тъй като няма съюзници вдясно. Преди изборите се спекулираше за възможността христиандемократите да обединят усилия с либералите (с които досега де факто бяха в коалиция) и със зелените. Сметката обаче не излиза.

На теория партиите с ляв уклон – ПЕС, либералите, зелените и Европейска обединена левица/Северна зелена левица, както и гръцката СИРИЗА и италианското движение „5 Звезди“ могат да съберат необходимите 376 места. Проблемът е, че между тях има сериозни неразбирателства. Например френският президент Еманюел Макрон не иска да работи с френските комунисти, нито с италианските леви популисти от „5 Звезди“.

Животът на ЕНП, ПЕС и либералите се усложнява и от факта, че в техните редици може да има бегълци. Християндемократите замразиха членството на унгараската „Фидес“ (която печели 15 места в европарламента) и тя заплашва да напусне групата. Социалистите пък имат подобни проблеми със румънската социалдемократическа партия, която на всичкото отгоре иска да сложи и край на кариерата на Тимерманс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *