Кой събори Бойко? Икономистите!

Що е либертарианство? По-дясно от дясното. Никакви данъци, никакви помощи за бедните, държавата трябва да се приватизира до дупка и да се закрие. За повече конкретика, разгледайте алтернативните бюджети на Института за пазарна икономика, (ИПИ). Това е целта на развитието в България вече 23 г.
Това е този възглед за икономиката, който нахлу в България с програмата „Ран-Ът“. Ричард Ран е другото име на невежеството, на което простаците ръкопляскат. Какво знаеше този едноок пират за тогавашната българска икономика, та да знае как да я промени? Абсолютно нищо! Той си нямаше и понятие какво прави! Но видните родни икономисти веднага се подписаха, да не изпаднат случайно от стадото. Всички подписаха и всички вкупом излишни станаха!
Ето защо на финала на управлението на Борисов един философ почти стана министър на финансите – защото икономистите около властта и модните фондации тотално фалираха! Г-н Ран е либертарианец, той работи в най-либертарианския бункер на планетата – института „Кейто“, чиито филиал у нас е ИПИ. Това са тези, които ви казват как се сади пиперо по телевизиите. А г-н Томислав Дончев е техен противник, защото дължи кариерата си на „Отворено общество“ и Сорос.
У нас се смята, че ИПИ и „Отворено общество“ са от един дол дренки. Голяма грешка! В САЩ техните спонсори са кръвни врагове. „Кейто“ е за плосък данък и минимум държава, а Сорос заедно с Уорън Бъфет и други либерални милиардери направи фондация, която се бори за много по-високо облагане на богатите, държавни инвестиции и преразпределение в полза на бедните.
Помните ли какво се опита Дянков да вкара в конституцията преди 2 г.? По рецепта от „Кейто“ той искаше да циментира в конституцията плоския данък от 10 на сто и нулевия бюджетен дефицит. И за малко да успее! Никъде по света няма подобно чудо. Но ГЕРБ, ДПС, РЗС, „Атака“ бяха „за“! Ако бе успял, днес България щеше да е в неразрешима конституционна криза. Парламентът нямаше да може да коригира икономическата политика, да пипне данъците, без две трети мнозинство. Нямаше да може да тегли никакъв заем за каквото и да било! Хаос.
Виждате какво малоумие бе обхванало политическия и икономическия елит, воден от икономическите „експерти“! Ами тези хора не бяха в състояние да видят с два хода напред! Дори върхът на носа бе твърде далеч! Българският икономически „експерт“ е като сляпо кученце, което гарантирано пада от дивана.
Аз не съм никакъв икономист, а прост журналист и точно това ми помогна да предрека какво ще се случи. И то се случи. Година и половина по-късно Дянков заговори за промяна на данъчната система. И доказа старото правило, че е по-добре да не знаеш нищо, отколкото да знаеш една утопия.
Откъде извира глупостта на икономистите? Когато г-н Дянков пътува до САЩ, той се вижда с децата и наминава през института „Кейто“ – бастиона на либертарианството. Както казах, там се е приютил и Ричард Ран. Ще напомня само, че едно време само един журналист предупреди каква идиотщина е неговата програма – Тамбуев.
Още тогава левицата мина на либертариански позиции. Вижте например следната снимка от времената на тройната коалиция, свалена е от един сайт, който пък я е свалил от сайта на ИПИ, преди да я скрият.
Кой е усмихнатият човек с очилата, седнал на челото на масата? Това е Хосе Пинера, икономически министър при Пиночет. Сега също е приютен в института “Кейто”. Останалите усмихнати лица сами ще познаете. За Мартин Димитров е нормално, той е рожба на ИПИ, но откога депутати от БСП започнаха да слушат съветите на министъра на Пиночет, и то в леговището на своя враг – либертарианския Институт по пазарна икономика? Ей, другари, забравихте ли, че Пиночет изби всички чилийци вляво от центъра! Той потопи Чили в лява кръв! Та той дори забрани левия завой в правилника за движение!
Икономистите на Пиночет са известни като “Чикагските момчета”, предимно възпитаници на десния монетарист и либертарианец Милтън Фридмън. За тази порода икономисти подробно можете да прочетете в книгата на Нейоми Клайн “Шоковата доктрина”. Общото е, че както в Чили, така и навсякъде другаде по света тези утописти се провалиха  и докараха нещата до пълен срив на икономиката, глад, мизерия и бунтове. Те се провалиха в Чили, провалиха се в Бразилия, в Аржентина, Мексико, Русия и още много други държави. Днес се сриват пред очите ни и в България.
И обратното, зад всички примери за бърз икономически възход чрез индустриализация и технологии не стоят икономисти. “Икономическите чудеса” в Япония, Южна Корея, Тайван, Сингапур, Хонконг, Китай са дело на адвокати, инженери и философи. Това не си го измислям аз, а го заимствам от книгата “Нещата, които не ви казват за капитализма” на Ха Джон Чанг, професор по икономика в Кеймбридж. Още не е преведена на български. Като я преведат, ще ви съобщя.
Икономистите от модерните през последните 30 г. школи са изключително вредни за икономиките. Те направо ги убиват. Прочетете публикациите на родните “експерти” в близкото минало и сами ще се убедите какви глупости са препоръчвали. Някой да е възразил срещу приватизацията на водата и ЕРП-тата? Или срещу непазарните методи за приватизация? Не, те ръкопляскаха, когато властите ампутираха невидимата ръка на пазара.
Разбира се, има и нормални икономисти, но техният глас не се чува. Те са набутани в ъгъла. Олигархията не им дава пари за фондации, не им плаща милиони за “проекти”, не им издържа сайтовете. Всичките десетки милиони, които в момента се наливат за “проекти” и “идеи”, отиват в ковачницата на лъжите и заблудите. Отворете сайтовете на ИПИ, “Индъстри уоч” и други подобни. Ще видите огромни приходи, но не се разбира кой ги плаща и за какво точно. В повечето случаи ги дава българската държава, срещу което тези “експерти” й обясняват как да се самоубие. Затова пък БАН бе сложен пред гилотината. Подобно на Галилей, сега тези професори само мрънкат тихо “И все пак тя се върти”.
Дянков беше инквизитор. Торквемада на икономическата наука. Ето защо се стигна дотам, че за министър на финансите бе предложен философ. Правилно, но много късно.Нещо подобно се случи с моята скромна личност в далечната 1981 г. Извика ме главният редактор на в. “Отечествен фронт” и ми каза – от днес си завеждащ на икономическия отдел. Нито бях очаквал това, нито го исках. Казах му – ама другарю Бъчваров, аз не съм дорасъл. А и не съм икономист, филолог съм.
“Знам, че не си дорасъл, но икономистите не стават!” – отговори ми Генчо Бъчваров, който впрочем е бащата на днешната началничка на кабинета на Бойко Борисов. Изключително добър и земен човек, лека му пръст.
Огледах се по другите вестници и какво да видя? Завеждащите на икономическите отдели в “Работническо дело” и “Земеделско знаме” също не бяха икономисти, а филолози. А едно време тези вестници бяха много големи институции, нещо като министерства. Като започнах да чета икономическа литература и да се ограмотявам, веднага разбрах защо. Цялата литература, базирана върху т. нар. “икономика на социализма”, беше една тъпа, нечетивна, направо ужасна утопия. Само филолог, чийто мозък не е задръстен с това псевдообразование, можеше да произведе що-годе четивен текст.
Точно същата патологична склонност към нечетивни абстракции се забелязва и в текстовете на Хайек и Мизес, бащите на “австрийската” школа – днешните либертариански герои. Вярно, олигархията плаща на Хайек да преработи и адаптира “Пътят към крепостничество” в простонароден вид, като за списанието “Рийдърс дайджест”, та да го схванат и скучаещите домакини. Но утопията си е утопия. “Комунистическият манифест” също е много четивна литература, нещо като “Капиталът” за деца. Милиони са повярвали фанатично. Но също е утопия.
Преди 10 ноември ни управляваха утописти, след 10 ноември ни управляват пак утописти, българското махало направо скача в крайностите,  без да мине през центъра. Човекът на Сорос може би е най-адекватен в новия етап на хаоса. В какво е майстор Сорос? В изкуството да атакува валутните бордове и нестабилните валути. А след като Дянков плати на зърнопроизводителите, резервът вече е 3,2 милиарда лева, с повече от милиард по-ниско от здравословното състояние. Значи Томислав Дончев щеше да ръководи процеса най-добре.
Уви, г-н Борисов си подаде оставката и философията се размина с шанса да подреди финансите в нашата република. В древността философът Платон се е опитал да подреди финансите на Сиракуза и така се издънил, че бил продаден в робство. Или поне така се твърди.
Ако сега се стигне до служебно правителство, ще го назначи президентът Плевнелиев. Макар и да е креатура на Борисов, той е душевно близък до либертарианците, ИПИ, кръга “Капитал” и утопичните икономисти. Дали си е взел поука от това, което става на улицата? Съмнявам се. Надявам се, но се съмнявам. Така че смъртта на утопията в България няма да мине безболезнено.

Валери  Найденов, „24 часа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *