Коледна изненада: съкращение във „Бобов дол“

Коледна изненада, но с много горчив привкус, е новото уведомление за масово съкращение на работници от „Въгледобив Бобов дол“, което е подадено от собствениците  в дирекцията на териториалното „Бюро по труда“ в Дупница, съобщиха от там.Коледната изненада – уведомлението, се отнася до съкращение на 450 души в периода до юни 2017 година, уточниха от дирекцията. Причината, която е посочил новият изпълнителен директор на дружеството, е намаляването на обема на работа и нерентабилното производство.
Съгласно предишното уведомление трябваше да бъдат освободени от работа 650 души от рудник „Бабино“. Към настоящия момент от рудника са съкратени 35 човека.
От дирекцията в Дупница посочиха, че и предишното уведомление не е било оттеглено официално. На практика новопостъпилото се отнася за същите работници, но с по-малък брой, които ще бъдат освободени от работа поетапно. Засегнати ще бъдат 158 работници в пенсионна възраст и 492-ма в трудоспособна възраст. Според документа, като причина за уволненията се посочва оптимизиране числеността на персонала след финансов анализ, който показва значително намаляване обема на работа.

В Агенцията по заетостта има уведомление за масово уволнение на 650 работници от „Мини Бобов Дол“. Държавата има възможност да осигури работа и преквалификация на миньорите, ако се стигне до съкращение, обяви наскоро  социалният министър Зорница Русинова. Според нея в Бюрото  по труда – Дупница има обявени  свободни 150 работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. В Бюро по труда – Кюстендил също – около 50 човека има възможност да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативната програма има възможност за квалификация, така че бързо да бъдат устроени на работа и да получават справедливи доходи.

От началото на годината на работодателя са връчени седем наказателни постановления за забавяне на заплати и възнаграждения. Екипи на Инспекцията по труда отново е в мината по сигнал на синдикатите. Установено е закъснението за август и намаляването на заплатите с 20 процента, за което също има акт.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *